*Nettavisen* Nyheter.

Boligeiere får regningen

Næringsminister Trond Giske kjemper for næringslivet, men forslaget om å øke eiendomsskatten er ikke like godt for velgere med egen bolig. Foto: Næringsdepartementet.

Når Stein Erik Hagen jubler over et skatteforslag, er det grunn til skepsis for vanlige folk. De får snart en skatteregning på 14 milliarder kroner på egen bolig.

Kamp mot formueskatten har vært en av høyresidens dårligest velgersaker. Årsaken er så enkel at det er relativt få velgere som plages av formueskatten, samtidig som saken enkelt kan fremstilles som omsorg for nullskattyterne.

Nå vil også næringsminister Trond Giske fjerne formueskatten. Men ikke som en gave på 14 milliarder kroner til de formuende, selvsagt. Regningen sendes videre til dem som eier bolig og annen eiendom.

Med andre ord: Deg.

For å avlive noen myter:

  • Det er ikke de rike som betaler mye skatt i Norge.
  • Næringslivet har heller ikke noe høyt skattetrykk.
  • Det er de som høye inntekter som får svi på skatten.

Giske foreslår altså å fjerne formueskatten og øke eiendomsskatten med 14 milliarder kroner.

Statsminister Jens Stoltenberg har allerede lagt forslaget dødt, men helt sikker kan vi ikke være.

Nøyaktig hvordan Giske tenker seg utformingen, vet vi ikke. Men det må bety mindre skatt på annen formue (maskiner, aksjer, kontanter) og mer skatt på bolig og eiendom. Noen skal ta regningen, og det blir ikke staten, dersom Giske får det som han vil.

Egen bolig har lenge et yndet skatte- og avgiftsobjekt. Kommunene sper på budsjettene med ulike kommunale avgifter, du betaler såkalt «flytteskatt» når boliger kjøpes og selges, lenge betalte boligeiere skatt av «fordelen av å bo i egen bolig», du betaler formueskatt av boligens ligningsverdi, og de fleste kommunene har innført eiendomsskatt.

Noen skal ta regningen, og det blir ikke staten, dersom Giske får det som han vil.

Fortsatt er boligverdiene satt lavt i forhold til reelle verdier. Ifølge Statistisk Sentralbyrå har norske skattytere totalt 2.650 milliarder kroner i gjeld - og en skattemessig boligformue på 1.870 milliarder.

Dette betyr at boligeiendom for de aller fleste er en skattefri formue.

Du finner tallene her: Ligningstall for 2008.

Dersom skatt herfra skal opp med 14 milliarder kroner, vil det ikke nytte stort med økt skatt på palassene til Stein Erik Hagen, Kjell Inge Røkke og noen håndfuller til med milliardærer. Regningen vil måtte gå til folk med middels og store boliger i områder med høye boligpriser. Les: Storbyene.

Bankinnskudd, aksjefond og andre verdipapirer er en dobbel så stor formue som bolig, med rundt 5.200 milliarder kroner, i sum for alle skattytere.

Så kan du se på din egen formue og tenke igjennom om du virkelig er i samme båt som Stein Erik Hagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.