For velstående bilister er det bare å glede seg til 1.mars, når det blir 84 bomstasjoner i Oslo. I hvert fall hvis vi skal tro oppdragsforskerne i Cowi og MDG-miljøråd Lan Marie Berg.
Forskerne har regnet på den reviderte Oslopakke 3, som ble vedtatt av samtlige partier, minus Fremskrittspartiet.
Cowi anslår at trafikken vil gå ned med 11 prosent i gjennomsnitt ved bomstasjonene, og 16 prosent i rushet. Mest vil trafikken falle fra bydelene rett utenfor sentrum, der bilkjøringen blir redusert med rundt 20 prosent, ifølge rapporten.
Du kan lese den her: Virkninger av revidert avtale Oslopakke 3
Les også: Stor feil i Oslos klimaberegninger
- Grønn politikk fungerer! Neste år får vi flere bomstasjoner og økte bompenger i Oslo. Det vil føre til ca 11 prosent mindre biltrafikk, ifølge forskere. Det betyr mindre klimautslipp, rener luft og mindre kø for de som er avhengig av bil i hverdagen, skriver hun på Facebook.

I dag er det gratis. I 2019 koster det 50 kroner
Dessverre for alle velstående bilister er det foreløpig usikkert om trafikknedgangen virkelig blir så stor at køene forsvinner, selv om konsulentene tror det. Fasitenfår vi ikke før bommene står der.
I verste fall - sett med bilistenes øyne - blir det både flere bomstasjoner, høyere bompenger og fortsatt kø.
I klartekst: Bompengene rydder unna køen for de velstående.
Fra 1. mars blir det bompenger både på vei inn og ut, og satsene blir høyest i rushet. Også det er gode nyheter for de rike som har råd til å betale bompenger.
På forskerspråk: - Samtidig blir gevinsten av avvisning og økt fremkommelighet størst når trengselen på veien er høy.
Økonomisk er det ingen tvil om at bilene blir melkekyr for å finansiere økt kollektivsatsing, og bompengene er beregnet til 4,5 milliarder kroner i året.
Men det er også en følge at bompengene kan treffe usosialt, siden alle må betale like mye - uansett om de trenger bilen eller ei, og uavhengig av inntekt og formue.
Blant de store taperne er de som kjører såkalte interne bilturer i Oslo - typisk i indre by, Hovinbyen, nedre del av Groruddalen og Manglerud-området. Hver dag er det rundt 286.000 slike bilturer uten bompenger.
Fra 1. mars er det slutt, da skal nesten alle betale.
Så hvor blir det lettere å kjøre for de rike og de med firmabil og bedriftsavtaler etter da? Først og fremst på de tre hovedveiene inn til Oslo - E6, Østre Aker vei og Trondheimsveien gjennom Groruddalen.
De rike skal frem.
Hva mener du? Er det rettferdig at de som har råd kan betale seg unna køene inn og ut fra Oslo?