*Nettavisen* Nyheter.

Bønder mot milliardærer

Når Kristin Halvorsen fikk frede Lofoten, vil Liv Signe Navarsete frede bøndenes støttemilliarder.

Hvem har skylden for at Norge har Europas høyeste matpriser - bøndene eller matmilliardærene?

Norsk landbruk og matvarebransjen er full av paradokser:

  • Norge støtter landbruket med rundt 20 milliarder kroner i året, men har likevel stor fraflytting fra gårdsbruk og dyre matvarer.
  • Vi har fire store matkjeder, og de konkurrerer så fillene fyker. Likevel blir «alle» eierne milliardærer.

Senterpartiets medisin er å splitte opp dagligvarekjedene i frykt for monopoler og mangel på konkurranse. Samtidig krever partiet - forutsigbart nok - at mer av pengene skal gå til bøndene.

Frykt for monopoldanning er forståelig, men det er et pussig sted Senterpartiet vil angripe. De største monopolene i matbransjen er Tine og Nortura (Prior og Gilde).

I praksis har de to landbrukkjempene monopol på melk, ost, kjøtt, egg og kylling og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner i året - med milliardoverskudd.

Hvis man frykter monopoler, så er det på leverandørsiden problemet er størst.

Hovedproblemet er likevel at forbrukerne ikke ser ut til å legge særlig vekt på matvarepriser når de stemmer. En av årsakene til det er vi bruker stadig mindre av inntektene våre på mat.

I 1958 gikk 40 prosent av husholdningsuttgiftene til mat - nå er vi nede på drøyt 10 prosent. Vi bruker derimot stadig mer penger på bolig og fritid.

For velgerne flest er tydeligvis mat fornem nød.

Derfor tar ikke Senterpartiet noen stor sjanse når de angriper matvarekjedene og vil ha mer penger til bøndene. Det er populært hos kjernevelgerne - og de andre stemmer ikke Senterpartiet uansett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag