Gå til sidens hovedinnhold

Bør maten bli dyrere?

Landbruksminister Lars Peder Brekk forsyner seg fra matfatet til Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: Kyrre Lien, Scanpix.

Norge har en landbruksminister som vil ha dyrere mat.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) lever på sin egen planet: - Når verdien av maten er så lav at den bare kan skufles ned i søppelbøtten, er maten for billig. Hvis vi skal verdsette maten, så bør vi også betale for den, sier Brekk til VG.

Det er et genialt synspunkt, og Brekk bør ikke begrense seg til mat. Landbruksministeren bør ta seg en tur til Grønmo Gjenvinningsanlegg. Der har de sykler, bøker, komfyrer, pc'er - kort sagt alle mulige forbruksartikler. Mange fullt brukelige. Hvorfor ikke sette opp prisen på alle produkter?

Utgangspunktet er opplysninger om at nordmenn kaster over 300.000 tonn mat i året, noe som tilsvarer omlag 70 kilogram per person. Samlet verditap er beregnet til 9-10 milliarder kroner, ifølge ForMat-prosjektet.

Det er skremmende at sjefen for departementet oppriktig mener at Europas høyste matpriser ikke er høye nok.

Melk og fløte topper listen, fulgt av frukt, grønnsaker, bakervarer og ferdigmat.

Brekk har rett i at vi kaster for mye mat, men hans oppskrift for å bekjempe matkasting er på jordet. Norge har Europas dyreste matvarer - langt over gjennomsnittsprisene i de 27 medlemslandene i EU, viser tall fra Eurostats.

Nordmenn bruker hver tiende krone vi tjener til mat. I 2009 var matprisene 54 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU. Nordmenn kunne altså spart titusener av kroner dersom norske matpriser var på europeisk nivå. Dette er ansvarsområdet til landbruksministeren.

Selv i Norden blir vi slått ettertrykkelig. For melk, egg og ost er prisene i Danmark og Finland mer enn 30 prosent lavere enn i Norge, og 54 prosent lavere i Sverige, opplyser Statistisk Sentralbyrå.

Alkohol og tobakk er også i en annen liga, men det skyldes avgifter: - I landene med de aller laveste tobakkprisene, Montenegro, Serbia og Makedonia, kostet en tobakkspakke kun en syvendel av prisen i Norge, skriver SSB.

Lars Peder Brekk får kraftig motbør fra Fattighuset, som er et tilbud til folk som har dårlig økonomi: - Han kan absolutt ikke påstå at maten er billig. For fattigfolk er det slik at vi ikke har råd til å spise sunt, det vils i å kjøpe frukt, fisk og sunn mat. Dermed spiser fattige «drittmat» i stedet, sier Johanna Engen i Fattighuset til Nettavisen.

Les saken her: - Maten er ikke billig, Brekk!

Norsk mat er dyr fordi vi skjermer norsk landbruk, og hindrer import av billige matvarer fra utlandet. Til tross for årlige direkte og indirekte subsidier på 15-20 milliarder kroner i året, så tjener ikke bøndene så bra. Det er fordi landbruket har negativ verdiskaping.

Dette er gigantiske problemer som burde bekymre landbruksministeren. I neste statsbudsjett har departementet hans 16,1 milliarder kroner til disposisjon.

Det er skremmende at sjefen for departementet oppriktig mener at Europas høyste matpriser ikke er høye nok.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg