RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Brakvalg for Høyre

 

Høyre-lederen Erna Solberg, ordførerkandidat Fabian Stang og byårdslederkandidat Stian Berger Røsland med brakresultat i skolevalget. Foto: Høyre.

 

Skolevalget bekrefter meningsmålingene: Høyre gjør et brakvalg, mens SV er i fritt fall.

Tiden begynner å renne ut for SV-leder Kristin Halvorsen. Fem dager før lokalvalget opplever partiet sitt dårligste skolevalg noensinne. Med bare 4,9 prosent av stemmene har partiet mistet over halvparten av de unge som støttet dem for to år siden.

 

SVs partileder Kristin Halvorsen ser ut til å bli den store valgtaperen. Foto: SV.

 

Høyre er den største vinneren, med en vekst på 50 % de siste to årene. Arbeiderpartiet har også betydelig fremgang, så hovedtendensen er en moderat sentrum-høyre-vind blant de unge. Vingpartiene og småpartiene faller, med unntak av Venstre, som kommer til å gjøre et godt valg.

Dette er hovedpunkter:

  • Mer moderate: Høyre /Ap øker med 14,4 % - SV/Frp faller med 12,9 %.
  • Mer blå: De fire rødgrønne partiene har 40 % - de fire blå har 51,2 %.
  • Mer aktive: Valgdeltakelsen ved skolevalgene høyest på over ti år.

Her kan du lese tallene: Landsoversikt

 

Kilde: NSD/Utdanningsdirektoratet

Dersom årets skolevalg sier noe om kommunevalget, så er det at slitasjen fortsetter for de rødgrønne regjeringspartiene, og at Utøya-effekten kan leses ut som sympatistemmer til Arbeiderpartiet og  at mange vender ryggen til  Fremskrittspartiet.

Det mest spennende er om Arbeiderpartiet vil lykkes i å mobilisere hjemmesitterne de siste dagene, eller om sympatieffekten fortsetter å minske frem til valgdagen.

Løpet ser ut til å være kjørt for SV og Fremskrittspartiet. De kommer etter alt å dømme til å gjøre et meget dårlig valg.

I Oslo kommer Fabian Stang til å gjøre et brakvalg, hvis vi skal dømme etter skolevalget. Det tyder på at venstresidens kritikk av Oslo-skolen ikke har gjenklang blant elevene. Høyre øker oppslutningen med 11,4 prosent til 31,4 prosent, SV halveres, og de rødgrønne partiene har tilbakegang - ikke minst på grunn av et elendig resultat for Rødt.

Se tallene for Oslo her.

Også i Bergen er det en Høyre-vind, og flukt fra fløypartiene. Målt mot skolevalget i 2007, gjør Arbeiderpartiet et kanonvalg med Høyre like bak - mens SV og Fremskrittspartiet halveres.