Gå til sidens hovedinnhold

Bruker 4,5 millioner på å flytte på direktør

Maktkampen i Osloskolen ender med at skoledirektør Astrid Søgnen omplasseres mot sin egen vilje, og får 4,5 millioner kroner over tre år.

Etter lang tid konflikt mellom skoledirektøren og skolebyråden endte saken i dag med at Astrid Søgnen fratrer som stilling som utdanningsdirektør.

- Det har ikke vært mitt ønske å slutte som utdanningsdirektør i Oslo akkurat nå. Jeg er veldig stolt av det vi har fått til de siste 18 årene i Osloskolen og takknemlig for innsatsen til lærere, skoleledere, mine folk i administrasjonen og alle andre ansatte på alle nivåer, sier Søgnen.

I klassisk kommunal stil ender saken med at Astrid Søgnen går over i en annen stilling. Hva den innebærer er foreløpig uklart, bortsett fra at Søgnen uttaler at hun «er litteraturviter og vil bidra på kulturområdet i kommunen».

Rent praktisk betyr det at hun beholder lønnen på anslagsvis 1,5 millioner kroner i året fra i dag og de tre årene frem til hun fyller 70 år. Det er ikke så urimelig tatt i betraktning at det ikke finnes noen saklige grunner for å si henne opp.

I de 18 årene som utdanningsdirektøren har vært skolesjef i Oslo har Osloskolen gjort det best i nasjonale prøver gang på gang, til tross for at byen har vesentlig større utfordringer med integrering enn andre byer i landet.

Høyre mener at avsettelsen er politisk, og antyder at det er et ønske fra SV-byråden om en annen politisk kurs for Osloskolen. Det som i hvertfall er klart er at det har vært store personlige motsetninger mellom utdanningsdirektør Astrid Søgnen og SV-byråd Inga Marte Thorkildsen.

- Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør og bidratt sterkt til gode resultater i Osloskolen. Det er jeg takknemlig for, men det er en tid for alt. Både samfunnet og skolen er i endring og det er nå på tide med nye krefter i etaten, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

For kort tid siden kom resultatene fra de nasjonale prøvene, og igjen var Osloskolen best i landet. Det måtte skje så fort at man ikke har tid til å vente på at utdanningsdirektøren blir 70 år og går av med pensjon.

For skattebetalerne betyr omplasseringen en regning på nær fem millioner kroner. I tillegg til lønnen skal kommunen betale Astrid Søgnens advokatkostnader på inntil 400.000 kroner.

Det er sikkert en del skoler som kunne hatt stor glede av de fem millionene.

Hva mener du? Er det verdt pengene å bruke fem millioner kroner på å omplassere en utdanningsdirektør som ville gått av om tre år?

Kommentarer til denne saken