RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Bruker ikke UDI hodet?

 

Matematikkprofessor Helmer Aslaksen. Foto: Aslaksens hjemmeside

Etter 22 år som matematikkprofessor i Singapore, ønsket nordmannen å flytte hjem. Men Utlendingsdirektoratet (UDI) nekter ham å ta med kona.

Det er en absurd sak som fremkommer på debattplass i dagens Aftenposten.

Den norske professoren Helmer Aslaksen har vært matematikkprofessor i 22 år i Singapore, og skal nå flytte hjem for å jobbe på Universitetet i Oslo. Med på flyttelasset har han to barn og sin kone, som er lærer fra Singapore.

Aslaksen regnet med at det var plankekjøring å få med seg kona hjem: - Det var derfor et sjokk da søknaden ble avslått - UDI mente jeg ikke hadde dokumentert at jeg kan forsørge min kone, skriver Aslaksen.

 

Faksimile: Aftenposten.

- Hvordan kan UDI avslå en søknad om oppholdstillatelse for en lærer fra et land som slår Norge ned i støvlene i internasjonale skoletester, som har vært gift i åtte år og som har to barn med en nordmann med fast jobb ved UiO?, spør professoren.

For å vri på det gamle ordtaket: En vis kan spørre mer en ti dårer kan svare!

Nå er jeg temmelig sikker på at selv UDI forstår at dette avslaget er ubegripelig og feil, og at matematikkprofessorens lærerkone får oppholdstillatelse raskere enn UDI-sjefen får skoene på beina.

Her kan du lese mer om professoren: Utdannelse på Berkeley

Men saken er trolig symptom på noe farlig:

  • UDI ser på seg selv som portvoktere, og er lite opptatt av ressurssterke innvandrere som faktisk tilfører oss kunnskap.
  • Samtidig tyder denne saken på at UDI ikke er ydmyke til å rette opp i åpenbare feilvurderinger.

Hvis vi ser ut over denne saken, så bør vi bruke den nasjonale oppvåkningen etter Utøya til å se på innvandring med nye øyne.

Det må nemlig gå an å ha flere tanker i hodet samtidig:

  1. Norge er ikke fullt, det er plass til flere her i landet. Vi bør lete målrettet etter innvandrere som tilfører oss etterspurt arbeidskraft eller ekspertise.
  2. Dette er en helt annen problemstilling enn den vi vanligvis diskuterer; nemlig hvor mange flyktninger Norge kan ta imot og hvordan vi integrerer dem.

At folk flytter på seg, er ikke et problem i seg selv. «Alle» tjener på at dyktige mennesker flytter dit de har størst verdiskaping.

Kanskje er ulykken at de fleste i Norge tenker flyktninger og integrasjonsproblemer når de diskuterer innvandring, og glemmer at de aller fleste som kommer hit er fra EØS-området, at det er svensker som står bak bardisken og i klesbutikkene i Oslo, at polske håndtverkere jobber over hele landet, og at vi knapt ville fått høstet et jordbær uten gjestearbeidere.