Brutal dom over Obama

Sarah Palin har støtte til å gjøre livet tungt for Obama, men det er langt frem før TeaParty-bevegelsen får valgt sin egen president. Foto: Scanpix.

Barrack Obama ble valgt inn på et program for forandring – men amerikanske velgerne mener de har sett lite til viktige endringer.

MIAMI (Nettavisen): Ledende amerikanske kommentatorer er enige om at velgerne er sinte på Obama og Washington, og at raseriet er fyrt opp av den såkalte TeaParty-bevegelsen.

Men samtidig er det langtfra noe flertall for TeaParty-bevegelsen heller.

Etter tirsdagens mellomvalg er det ikke blitt flertall for et nytt program for USA, men vdet er gitt et klart budskap til Obama om at han har mistet kontakten med velgerne.

Straffen er at de to siste årene av hans presidentperiode vil bli gjennomført med et flertall med 239 republikanere mot 185 fra Obamas eget demokratiske parti i Representantenes Hus.

I praksis betyr det at Obama må styre på republikanernes nåde, og at store reformer og lovforslag må loses møysommelig gjennom nasjonalforsamlingen. Repubikanerne vil neppe unne Obama mange seierer de to neste årene. Samtidig vil disse to årene bli en avgjørende opptakt til det neste presidentvalget.

Hovedutfallet er at Obama mistet flertallet i Representantenes Hus, men beholdt flertallet i Senatet med et nødskrik. Flere politikere med en årrekke bak seg fikk ikke fornyet sin tillit i møtet med velgerne.

Men også TeaParty-bevegelsen møtte motbør og i flere stater ble forslag om omfattende skattenedsettelser avvist av velgerne.

Trolig kan man lese ut av dette at mange av velgerne som ønsket Obamas ”change” føler at alt fortsatt er ved det samme, og at det er presidentens skyld. Om det er berettighet eller ei er ikke så viktig. Obama eier nå de økonomiske problemene han arvet.

I dag ser velgerne en president som er forandret, ikke en president som har forandret.

Tall fra amerikansk økonomi viser at fremgangen går for sent. Og selv om to år er lang tid, så ser det mørkt ut for Obamas gjenvalg. Presidenten selv innrømmer at han har mistet kontkten med velgerne: - Jeg kan fortelle dere at noen valgnetter er morsommere enn andre, sa han i en pressekonferanse etter valget.

Obama ble valgt inn fordi han skulle snu opp/ned på Washington, og fikk velgerne bak seg med ord som ”hope” og ”change”. I dag ser velgerne en president som er forandret, ikke en president som har forandret.

På den annen side er det langtfra idyll i Det republikanske partiet heller. Minst 12 kandidater står klare til å bli partiets neste presidentkandidat, ingen av dem har noe flertall i partiet bak seg i dag.

Skrekkvisjonen for mange partistrateger er en kommende presidentvalgkamp med en kandidat som står nær Sarah Palin og Tea Party-bevegelsen. En slik kandidat vil ha små muligheter til å bli valgt, men Sarah Palin nærmer seg en posisjon hvor ingen blir partiets kandidat uten hennes støtte.

Den største utfordringen nå er at USA får et uklart flertall hvor det vil bli vanskelig – om ikke umulig – å få igjennom store reformer eller økonomiske pakker. Det vil være et stort problem også for resten av verden om USAs økonomiske krise forsterkes – uten at landet evner å ta de nødvendige grepene som må til for å rette opp situasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.