*Nettavisen* Nyheter.

Burka og nikab er ingen menneskerett

VIS ANSIKT: Politiet ber en muslimsk kvinne i byen Zell am See om å fjerne det ansiktsdekkende plagget. Foto: Barbara Gindl (AFP)

Norge bør gjøre som Danmark og bøtelegge kvinner som bruker heldekkende plagg som nikab og burka.

06.04.18 11:28

Det er for lettvint å fremstille det som en viktig rettighet å kle seg i heldekkende plagg som nikab og burka.

Derfor er det positivt at den danske regjeringen og sosialdemokratene har blitt enige om å innføre forbud mot heldekkende ansiktsplagg på offentlig plass. Dermed følger Danmark etter land som Frankrike og Belgia, som allerede har fått EU-domstolens velsignelse for å forby ansiktstildekning.

- For oss er det avgjørende med et burkaforbud, at det brukes til å få øye på den sosiale kontrollen og kvinneunderstrykkelsen, som burkaen er symbol på, og at vi sikrer hjelp til de kvinnene som lever i undertrykkelse, sier Sosialdemokratenes leder, Trine Bramsen, til DR.dk.

Dansk lov vil gjøre det ulovlig med heldekkende plagg over ansiktet, med mindre det har et vesentlig formål. Straffen blir 1.000 kroner i bot og boten vil stige ved gjentatte tilfeller - 2.000 kroner for andre gang, 5.000 kroner for tredjegang, og 10.000 kroner hver gang etter det.

Lovforslaget kommer trolig opp i Folketinget i neste uke, skriver Danmarks Radio.

Utkastet til lov kommer fra det danske justisdepartementet. Det er ikke plaggene som blir forbudt, men det blir forbudt å tildekke seg helt.

«Den som på offentlig sted bærer en bekledningsgjenstand, som skjuler vedkommendes ansikt, straffes med bøter», heter det i lovforslaget.

Du kan lese det her: Utkast til tildekningsforbud

I lovforslaget vises det til at det allerede finnes forbud i Danmark mot å maskere seg ved demonstrasjoner, og at det er et grovt lovbrudd å tvinge andre til å maskere seg.

Også i Norge er det forbud å maskere seg ved demonstrasjoner. Politiloven sier klart at det «er forbudt for deltakere i et arrangement som nevnt i første ledd å opptre maskert...».

Det nye lovforslaget forbyr ansiktsmaskering, og setter likhetstegn mellom nikab, burka og finlandshette. Å dekke til ansiktet for å beskytte seg mot kulde, blir derimot ikke straffbart.

Den danske utredningen er god fordi den rydder opp i enkelte misforståelser. Enhver har rett til å dyrke sin religion, så religiøse plagg i religiøse sammenhenger blir ikke forbudt. Og lovforslaget mot tildekning gjelder alle - uansett religiøs tro eller politisk oppfatning. Unntakene er også like - tildekningen skal ha en relevant og saklig begrunnelse.

Prinsippet er for øvrig allerede prøvd i Den europeiske menneskrettsdomstolen, som i juli 2014 slo fast at Frankrike var i full rett til å forby ansiktstildekning i det offentlige rom. Så sent som i fjor sto domstolen fast på det samme i en sak mot Belgia.

Begrunnelsen er klar og enkel: Den enkeltes rett til å maskere seg på offentlig plass er mindre viktig en samfunnets rett til sosial interaksjon og sameksistens.

Også daglig leder i Minotenk, muslimen Linda Noor, støtter et generelt forbud mot tildekking av ansiktet i det offentlige rom.

Les på Morenbladet (bak betalingsmur): - Forby maskering og bli ferdig med det

Jeg er enig med Linda Noor. Det er ingen menneskerett å maskere seg eller tildekke ansiktet på offentlig plass, og det er bedre med et generelt forbud enn å lage småforbud på utdanningsinstutsjoner etc.

Dessverre har den norske regjeringen nøyd seg med å foreslå at forbud mot ansiktsdekkende plagg kun mens undervisningen pågår på utdanningsinstitusjoner. Det er for puslete.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler synes regjeringen går for kort: Skjulte ansikter på skolen, utenom i klasserommet

Det er interessant at Bøhler vil gå lengre enn regjeringen, men altså bare på skolen.

Den nytiltrådte justisministeren Tor Mikkel Wara bør gjøre som danskene og foreslå et forbud mot ansiktstildekning også i Norge. At nikab og burka ikke er veldig utbredt, er et velbrukt, men dårlig argument.

Et forbud er ikke for å straffe folk, men for å hindre adferd samfunnet ikke ønsker. Som at noen skal gå rundt i heldekkende plagg i Norge.

Hva mener du? Bør Norge også forby bruk av nikab og burka på offentlig plass?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.