RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ciao, Berlusconi!

 

Silvio Berlusconi har vært en stayer. Foto: Scanpix.

 

Endelig går det mot slutten for regjeringstiden til Italias seigeste mann. Faren er at Silvio Berlusconis  åpner for en lang rekke kortvarige regjeringer.

Tidligere var Italia kjent som et land hvor statsministrene satt på oppsigelse, det var stadige nyvalg, og lovgivingen var så omstendig at finansavisene tjente penger på tjenester som holdt leserne noenlunne oppdatert på hvilke forskrifter som gjaldt akkurat nå.

 
 Berlusconi oppfattes som en klovn i utlandet, men han skal ha kreditt for en utrolig evne til å komme tilbake på toppen i Italia. Når han nå går av, er det etter sin tredje periode som statsminister. Første gang var i 1994/95. Så fulgte en langvarig periode mellom 2001 og 2006, og den tredje perioden har vart siden 2008.

Etter at han nå har varslet sin avgang, er Italia i villråd om hva som vil skje. Den tidligere EU-kommisjonæren Mario Monti er en mulig kandidat. Kanskje blir det en teknokratisk mellomperiode hvor økonomer og andre fagfolk skal kjøre igjennom upopulære tiltak. Berslusconi ønsker nyvalg.

Det lover ikke nødvendigvis bra for politisk stabilitet og handlekraft. Betegnende nok stiller Berlusconi som krav for å gå av, at EUs sparepakke blir vedtatt.

Både i Hellas og i Italia stiller landenes store økonomiske problemer oppisisjonen overfor et tøft valg mellom å være kortsiktige og populistiske, eller å spille på lag i en nasjonal samlingsregjering for å tvinge igjennom den bitre medisinen.

I Norge er politikerforakten høy blant mange velgere, men vi skal prise oss lykkelig over å ha ansvarlige politikere. Selv om også norske politikere kvier seg mot å utfordre sterke interessegrupper, så har de norske politiske partiene vist evne til å sette nasjonens interesser først når vi har hatt kriser.

Både bankkrisen på 90-tallet, EØS-medlemskapet og den ferske finanskrisen har vært håndtert uten populistisk krisemaksimering.

Det er noe både greske og italienske velgere misunner oss.