*Nettavisen* Nyheter.

Dagbladet kan du få gratis

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Kurven viser at gjennomsnittsnordmannen bruker mindre og mindre tid på papiraviser. Snart kommer kulturminister Hadia Tajik med forslag til ny mediastøtte.

Det planlagte salget av Dagbladet betyr at kjøperen betaler for nettutgaven, og får papiravisen «på kjøpet».

2013 er året hvor krisen for alvor slo inn over papiravisene.

Riktignok har to-tre prosent av leserne forlatt avisene per år de siste tiårene, men nå kommer en flodbølge av annonsesvikt og leserflukt.

Dette er bakteppet for at Dagbladet i fjor tok direkte kontakt med kulturmininsteren for å sikre seg 40 millioner kroner i årlig pressestøtte til papiravisen.

Og nå kommer lekkasjene om at Berner Gruppen forhandler med blant andre Aller om å selge Dagbladet.

Både Kampanje og Dagens Næringsliv har dekket saken.

  • Kampanje anslår at Berner Gruppen tror de skal få 300-400 millioner kroner for avisen.
  • Mens Dagens Næringsliv hevder å ha anonyme kilder som sier at 200-250 millioner er realistisk.

Det interessante er at begge prislappene i praksis betyr at en kjøper av nettvirksomheten (som er svært lønnsom) får papiravisen gratis.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Vi er ikke i en posisjon hvor vi kan gi en god vurdering av verdien på papiravisen, men med vår vurdering av Medialab vil jo AS Dagbladet bli gitt bort og ikke solgt hvis prisen totalt for begge selskapene blir 200 millioner kroner, sier ventureinvestor

Tore Malme til Kampanje

.

Også i Sverige og Danmark skjer det enorme endringer i papirmarkedet.

Den danske storavisen Berlingske har vært på vandring mellom ulike eiere de siste ti årene, og har ennå ikke funnet noen trygg havn hos en solid eiergruppe.

I Norge venter bransjen på mediestøtteforslaget fra kulturminister Hadia Tajik.

Det som til nå ligger på bordet, tyder på fortsatt milliardstøtte til papiravisene i form av direkte pressestøtte og nullmoms på papirutgaven.

En høring Norsk Redaktørforening nylig hadde med de borgerlige mediepolitikerne tyder på at fremtiden ikke blir lett for papiravisene:

Både Høyre og Fremskrittspartiet vil kutte den direkte pressestøtten med 100-180 millioner kroner, og da blir det neppe penger til å innlemme løssalgsaviser som Dagbladet i ordningen.

Derimot er de borgerlige åpne for å innføre lik lavmoms på papir- og nettaviser, slik at det skal bli litt lettere å omstille fra papir til nett.

Men papiravisen Dagbladet kan du altså angivelig få gratis.

Annonsebilag