RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Dårlig dømmekraft av Navarsete

 

Eks-statsråd Liv Signe Navarsete forsøkte å påvirke en annen statsråd til å flytte en planlagt vei unna huset sitt i Lærdal. Foto: Senterpartiet.

Samfunnet må ut med 400 millioner kroner for å flytte en planlagt vei unna tunet til Senterparti-leder Liv Signe Navarsete.

Habilitet handler om å sikre at våre tillitsvalgte ikke setter sine egne private interesser foran fellesskapet.

Derfor er det svært alvorlig når det blir avslørt at daværende kommunalminister Liv Signe Navarsete personlig ringte mijøvernminister Bård Vegar Solhjell for å påvirke ham til å flytte den planlagte E6-traséen unna huset hennes, og inn i tunnel.

VG har spurt Solhjell om han ville vært habil i en sak om en vei som skulle gå 300 meter fra hjemmet hans.

- Altså, det må du nesten høre med henne om.

- Ville du vært det?

- Jeg er helt sikker på at hun ikke er inhabil, i det minste. Så vidt jeg vet så var hun ikke det, man blir ikke det av å være fra en plass, svarer Bård Vegar Solhjell.

Les også saken: Navarsete ringte statsrådskollega - E16 ble flyttet bort fra huset hennes. Prislapp: 400 mill.

Man blir ikke inhabil av å være fra en plass, men man har en klar personlig interesse av å få flyttet en planlagt motorvei som skal ligge 300 meter fra tunet ditt.

Det er NRK som avslørte denne saken.

Det har vært årelang lokal strid om hvor veien skulle gå på den åtte kilometer lange strekningen melom Tønjum og Ljøsne i Lærdalsdalen.

En uke før den rødgrønne regjeringen gikk av, bestemte Bård Vegar Solhjell at den skulle legges i tunnel - og «fredet» dermed Liv Signe Navarsetes bomiljø.

- Dermed valgte Solhjell en løsning som blir om lag 400 millioner kroner dyrere. Dette er en løsning som Statens vegvesen og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane var imot og en løsning som er samfunnsmessig svært ulønnsom, skriver NRK.

Les saken her: Navarsete ringte regjeringskollega: E16 vart flytta lenger vekk frå huset til Navarsete

Navarsete innrømmer at hun ringte Solhjell, men benekter at hun har personlige interesser i saken:

- Jeg er ikke rammet av veien. Men om jeg hadde stått hardt på for å få tunnelen, så hadde det vært helt legalt. Jeg er ike part i saken og dermed ikke inhabil, sier Liv Signe Navarsete til NRK.

Selv om det ikke er helt uvanlig at statsråder kjemper for sitt hjemfylke, så kan hun i denne saken mistenkes for å ha satt personlige interesser først - og gitt samfunnet en regning på 400 millioner kroner.

Nå må alle kortene på bordet.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja vil ta saken opp i Stortingets kontrollkomité.

- Jeg synes det er en svært spesiell fremgangsmåte av de rødgrønne, bare dager og uker før de går av. At man tar kontakt med en regjeringskollega på denne måten er svært spesiell, sier Raja til NRK.

Les saken her: Vil ta vegsaka til kontrollkomiteen - utelukker ikke ny handsaming om traséval

Men tidligere SV-leder Kristin Halvorsen kommer sin tidligere regjeringskollega til unnsetning:  

 


- Nå må jammen Stortingsrepresentanter fra FrP og Venstre tenke seg om: skal det «kriminaliseres» å fremme lokale interesser?, skriver Kristin Halvorsen på Facebook.

 Jeg mener at Kristin Halvorsen her forsøker seg på en lettvint bortforklaring.

Det er riktignok en utbredt norsk uting at ledende politikere fremmer sine lokale særinteresser.

Men det er ikke det denne saken dreier seg om, den dreier seg om at Liv Signe Navarsete har satt seg i en stilling for hun kan anklages for i tillegg å ha fremmet sine egne private interesser.

I denne saken har Liv Signe Navarsete vist dårlig dømmekraft.

#Navarsete #Senterpartiet #E6 #Lærdal #Stortinget