De rike uønsket i landet

Dersom Tor Olav Trøim og Celina Midelfart gifter seg, må Fredriksens høyre hånd holde seg langt unna Norge. Foto: Scanpix.

Skipsreder John Fredriksen flagger ut på grunn en streng regel som gjør de rike uønsket i landet.

De rikeste har aldri betalt mye skatt i Norge. Det er de med høy og middels høy lønn som betaler høye skatter. Skipsrederne har alltid vært skatteflyktninger.

At John Fredriksen og hans høyre hånd, Tor Olav Trøim, har gjort kyprioter av seg er mer typisk enn et unntak.

Den relle årsaken er formueskatten, som slår spesielt hardt ut hvis man eier børsnoterte aksjer. Er man så rik som John Fredriksen, kan regningen fort nærme seg 100 millioner kroner i året - eller nærmere en million kroner per dag han er i Norge. Så mye er ikke Nordmarka og laksefiske i Gaula verdt for verdens største tankreder, fiskeoppdretter og riggreder.

For Fredriksen er det ikke rederibeskatningen som skremmer. Der er allerede Norge et skatteparadis på linje med Bermudas og hans foretrukne flaggstat, Marshall Islands. En ørliten tonnasjeavgift kan han og Frontline leve godt med.

Inntektsskatten er heller ikke kveldende, og utbyttebeskatningen er enkel å komme unna ved å eie aksjene gjennom et holdingsselskap. Det som er trusselen er den personlige formueskatten.

Norge er et av en håndfull land som har formueskatt. De aller fleste andre land har brukt noe mer fornuftig, nemlig høyere skatt på å bo og ha eiendommer i landet. London har eksempelvis bygget seg opp som en magnet for internasjonale milliardærer fordi England ikke beskatter formue som ikke er tatt inn i landet. Britene gjør altså det motsatte av oss, de lager ordninger som frister rikingene til å flytte til landet - og så skatter man dem på bolig og forbruk.

Moralsk kan man være enig med venstresiden som mener at alle bør betale skatt etter evne. Og økonomisk teori tilsier at ulike næringer bør skattes likt, slik at vi sikrer at pengene går dit de gir verdiskapning - ikke bare dit hvor skatten er lavest.

Problemet er at både moral og økonomisk teori kommer til kort i forhold til virkeligheten. Så lenge globaliseringen gjør at rikinger som John Fredriksen kan ta med seg formuen sin dit han vil, så er norske skatteregler litt uinteressante.

For øyeblikket praktiserer Norge en regel om at du ikke har lov til å være i Norge mer enn 61 dager i året, og ha bolig her i landet, hvis du vil unngå å betale skatt her i Norge.

John Fredriksen er glad i norsk natur og Theatercaféen, men kan styre sin begeistring for norske politikere. Hans høyre hånd, Tor Olav Trøim, er forlovet med Celina Midelfart, men altså i praksis økonomisk uønsket i Norge. Skulle de gifte seg, må Trøim manøvrere forsiktig for ikke å få skatteplikt her i landet.

Årsaken er den knallharde regelen om kun 61 dager i riket. Det er vanskelig å se hva den regelen er godt for, unntatt å sørge for at de rike holder seg unna.

Slik er virkeligheten, for skatt i Norge vil de aldri betale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.