Gå til sidens hovedinnhold

De siste dagers heldige


Statsmininster Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen kan smile over å ha kuppet Høyres landsmøte. Foto: Statsministerens kontor.Etter snart åtte år i regjeringskontorene går det nå nesten ikke en dag mellom hver gang regjeringen deler ut milde gaver. Har det noe med valget å gjøre?

Søndag klokken 12.00 - midt under Høyres landsmøte - kalte regjeringen inn til pressekonferanse for å fortelle at den vil gi tre milliarder kroner i skattelette til bedrifter og selvstendig næringsdrivende.

Det markerte slutten på en helg der Arbeiderpartiet «kuppet» mediebildet:

  • Fredag var Jonas Gahr Støre gjest i Nytt på nytt.
  • Lørdag kveld var det Jens Stoltenbergs tur i Lindmo.
  • Og søndag var Stoltenberg «all over» med skatteletter.

Christian von der Hall i Henrik Langelands nye bok Fyrsten kunne ikke gjort en bedre PR-jobb!

Og

i morgen formiddag er det Revidert nasjonalbudsjett 2013

.

Da vanker det nok flere milliardbevilgninger til gode formål.

Valgkampen er godt igang!

Helgelektyren for mange politisk interesserte var nettopp boken Fyrsten, som beskriver «Wonderboys» retur til rampelyset som medierådgiver for nettopp Høyre.

Valgkampen som beskrives i boken ligner til forveksling helgens kollisjoner og kamp om mediebildet.

Riktignok hadde ikke regjeringen noe valg når det gjaldt offentliggjøring av skatteskjerpelser for oljeselskapene. Den nyheten måtte ut mens børsen var stengt, og da er søndag et godt tidspunkt.

Men den såkalte tiltakspakken for innenlands næringsliv er ikke spesielt børssensitiv. Til alt overmål er skattelettene til næringslivet og selvstendig næringsdrivende satt ut på en utredning, så her kuppet regjeringen sitt eget utvalg, for å låne en formulering fra Dagens Næringsliv.

Å sette ned skattesatsen på selskapsskatt fra 28 til 27 prosent er tradisjonell Høyre-medisin, og opposisjonen var også positive.

Men det er interessant at disse skattelettene - i motsetning til alle andre - ikke raserer velferdsstaten.

Normalt er jo retorikken fra de rødgrønne at skatteletter går direkte ut over velferdsytelser, og hvis den logikken stemmer, kunne man jo spurt hvorfor regjeringen ikke heller valgte å bruke de tre milliardene fra oljeselskapene til å bygge bedre veier, ruste opp sykehusene, gjøre noe med skolene eller sørge for full barnehagedekning (som vi ennå ikke har).

Det er nemlig ingen automatikk i at økt oljeskatt betyr redusert skatt for næringsliv og selvstendig næringsdrivende - eller skattelette til de rike, som den rødgrønne retorikken ville vært hvis forslaget hadde kommet fra høyresiden.

Den sentrale kritikken fra 22. juli-kommisjonen er at staten er flink med ord og vilje til å bruke penger, men mangler handlekraft og styring.

Nå har vi på løpende bånd fått løfter om ferjefri E39, InterCity-utbygging, 700 millioner til treindustrien (lovlig sent), fastpris på bøker og altså skattelette til næringsliv og selvstendig næringsdrivende.

Det er bare å vente på nye milliardtiltak i morgen.

Og ennå er det lenge igjen til valget i september.

Ikke rart at Fyrsten ser ut til å bli en bestselger.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen