Gå til sidens hovedinnhold

Den som ler sist

SV-trioen Audun Lysbakken, Kristin Halvorsen og Heikki Holmås har kjempet mot kontantstøtten. Nå tar kommunene siste stikk. Foto: Heiko Junge, Scanpix.

En kommune sparer 100.000 kroner i året på å gi foreldre kontantstøtte fremfor å bygge barnehageplasser.

Åtte norske kommuner har innført sin egen frivillige kontantstøtte, mens 11 nye kommuner er på vei. Det er mye penger å spare for kommunene. Bare i Kristiansand sparer rundt 10 millioner kroner i året på kontantstøtte fremfor barnehageplass, skriver Aftenposten.

Kilde: Aftenposten.
- Jeg er bekymret for at de som vedtar kontantstøtte, skal bremse opp i barnehageutbyggingen Det er en underlig bruk av lokale midler å betale folk for ikke å bruke et velferdsgode som barnehage. Særlig i områder som Sørlandet og deler av Vestlandet, der de har store utfordringer når det gjelder likestilling, sier statssekretær Kirsti Bergstø (SV) til avisen.

Personlig er jeg tilhenger av barnehage, men også av lokalt selvstyre. Og i denne saken vet de lokale politikerne hva som passer best i deres kommune.

Inntil nylig har det vært kontantstøtte for toåringer over hele landet, men det ble opphevet av statsråd Audun Lysbakken.

De 19 kommunene det nå er snakk om, gjeninnfører kontantstøtten for denne gruppen - og tar regningen selv. Rundt 4.000 kroner måneden får foreldrene til toåringer i kommunal støtte dersom de passer barna sine selv eller skaffer private alternativer til barnehage.

Krf-leder Knut Arild Hareide er fornøyd: - På sikt fører det jo også til mer økonomisk handlefrihet for kommunene, sier Hareide til Aftenposten.

Det farligste med kontantstøtte er at det stimulerer innvandrerkvinner til å holde barna hjemme fra barnehage, slik at norskopplæring og integrering blir vanskeligere. Flere undersøkelser viser at barn av fremmedspråklige har mye å tjene på å gå i barnehagen.

Nettopp derfor er gjenninføring av kontantstøtte for toåringer et dårlig forslag i en by som Oslo, hvor det er mange barn av innvandrere.

Men de kommunene som nå innfører frivillig kontantstøtte er i liten grad typiske innvandrerkommuner. Det er mer snakk om konservative kommuner i «Bibelbeltet». Om toåringer har best av å være i barnehagen eller hjemme hos mor (oftest), er et spørsmål om familiepolitisk ståsted. Der er ikke kommunalpolitikerne noe dårligere skodd enn regjeringsapparatet.

Et interessant tilleggspoeng er hvor dyrt og ulønnsomt det er for kommuner å drive barnehager. Når det gjelder økonomien, er kommunene bastet og bundet av staten, som har vedtatt en nasjonal maksimalpris og faste regler for statstilskudd.

Det regnestykket går ikke opp for kommunene.

Derfor vedtar de altså å gi foreldrene 4.000 kroner i måneden for å passe barna selv.