*Nettavisen* Nyheter.

Denne fasaden skal bevares stein for stein

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Denne fasaden skal bevares, men trenger det bety at den ikke kan gjenoppbygges som en tro kopi? (Foto: Google Streetview).

Stortinget bygger mange ganger dyrere enn normalt fordi en mursteinfasade skal bevares. Hvorfor er den ikke bygget opp som en tro kopi?

Finansavisen har gjennomgått det storstilte byggeprosjektet i og rundt Prinsens gate 26, og skriver at Stortinget betaler 200.000 kroner per kvadratmeter for bygget.

Oppussingen skal koste 1,45 milliarder kroner - og en av årsakene til kostnadssprekken er bevaring av fasaden på bildet.

Les sakene Nettavisen skrev om byggeprosjektet i juni i fjor:

Her skal Stortinget bruke 1 milliard.

- Latterlig bruk av penger.

- Det har vært en komplisert riveprosess som selvfølgelig er gjort mye dyrere ved at vi har måttet beholde fasaden. Hvor mye dyrere tør jeg ikke si, men det er ingen tvil om at det å rive og bygge nytt ville være mye enklere og billigere, sier kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen på Stortinget til Finansavisen.

Stortinget mener at Finansavisens regnestykke ikke tar hensyn til at det egentlig er snakk om tre byggeprosjekter.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Men det er liten tvil om at den gamle fasaden fordyrer prosjektet.

«Dette skyldes blant annet Riksantikvarens pålegg om å bevare den 130 år gamle fasaden. Samtidig er det komplisert å rive, bygge og grave i Oslo sentrum», skriver direktør Ida Børresen ved Stortinget.

Resultatet er at fasaden er bevart, men siden den ikke er sterk nok til å bære et nytt tak, må man bygge et stålbygg bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Den bevaringsverdige fasaden i Prinsensgate 26 er for svak til å bære et nytt tak. Så da står fasaden som et skjelett, mens det må bygges en ny stålkonstruksjon på baksiden. (Foto: Gunnar Stavrum, Nettavisen).

Nøyaktig hvor mange titalls eller hundretalls millioner kroner det koster å bevare fasaden, er foreløpig ukjent.

Byggeprosjektet er fordyret fra 1,1 til 1,45 milliarder kroner underveis, men det skyldes ikke utelukkende fasaden.

Men det er ingen tvil om at det koster å holde fasaden.

- Fasadeforsterkningen måtte omprosjekteres, og det er blant annet behov for en langt større stålkonstruksjon enn planlagt. Alunskifer i grunnen har gitt store setningsskader i bygget og bygingsstrukturen er i dårlig forfatning. Hele bygget innenfor fasaden skal derfor rives, og det skal reises et helt nytt bygg bak den gamle fasaden, heter det i en presentasjon av prosjektet.

Les mer her: Bygge- og rehabiliteringsprosjektet i Prinsens gate 26

Det store spørsmålet er om det virkelig er verdt pengene å bevare fasaden inntakt, stein for stein, i stedet for å pålegge Stortinget å reise en kopi som ser nøyaktig lik ut - og som er sterk nok til å bære taket?

Hva mener du? Er fasaden til Prinsens gate 26 verneverdig, eller går det an å bygge en tro kopi?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.