Gå til sidens hovedinnhold

Derfor drar folk til Sverige for å handle billig mat

Nordmenn handlet for 15,1 milliarder på dagsturer over grensen i fjor. Veksten er enorm.

I påsken valfartet nordmenn til handlesentrene over grensen i Sverige for å handle mat og andre godsaker.

Etter alt å dømme blir 2018 et nytt rekordår, og det etter at handelen økte med 9,1 prosent fra i forfjor til i fjor.

Årsaken er ikke norske raggere og harryhandel, men at folk som har muligheten, er prisbevisste: - Vi forbrukere synes matvarene her i landet er for dyre og at utvalget er for dårlig. Derfor tar vi svippturer til Sverige, skriver samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv.

Den siste offisielle statistikken er fjerde kvartal i fjor, og da handlet nordmenn varer for 1,5 milliarder kroner i måneden over grensen. Nesten 700.000 dagsturer ble foretatt i måneden.

Les statistikken: Grensehandel

Strømstad er den store vinneren, og der klatrer handelen nå bråfort oppover mot 10 milliarder kroner i året.

Det er bare å se på prislistene for å forstå hvorfor. 24 bokser med Carlsberg pils koster eksempelvis 169,90 svenske kroner - eller 6,70 norske kroner per boks.

En liter melk koster 9,36 norske kroner - mot 19,70 kroner hos Kolonial.no. Melken går altså til halv pris i Sverige.

Og slik kan man fortsette og fortsette. Er det rart at folk setter seg i bilen og kjører noen få mil for å gjøre en god handel?

Her er prisene i Sverige: Nordby kjøpesenter

Og her er norske priser: Kolonial.no

Norge har dyre matvarer fordi vi støtter et ulønnsomt jordbruk ved såkalt importvern - eller det man mer korrekt kan kalle tollbarierer. Når det gjelder landbruket, så oppfører vi oss nøyaktig likt den utskjelte amerikanske presidenten Donald Trump.

- Matvareprisene i Norge er om lag dobbelt så høye som verdensmarkedsprisene og prisene i EU, skriver Steinar Juel, og viser til at den siste OECD-rapporten viser at Norge har de mest omfattende støttetiltakene overfor jordbruket av samtlige OECD-land, og at det meste av støtten kommer ved at norske forbrukere betaler overpriser.

Det er verdt huske at landbruket nesten ikke har betydning i sysselsetting lenger. Kun 1,5 prosent av norske arbeidsplasser er i jordbruket. Likevel fortsetter altså milliardstøtten over statsbudsjettet - og, ikke minst, milliardstøtten over norske familiers matvarebudsjetter.

Er det rart folk drar til Sverige?

Hva mener du? Synes du norsk mat er for dyr, eller lever du greit med høye matvarepriser?

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken