Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Derfor tror alle at boligprisene vil stige

Ingen eksperter tror at boligprisene vil falle til neste år.
OPTIMIST: Seniorrådgiver Christian Frengstad Bjerknes i NBBL spår fire prosent høyere boligpriser i 2019.
OPTIMIST: Seniorrådgiver Christian Frengstad Bjerknes i NBBL spår fire prosent høyere boligpriser i 2019. Foto: Nadia Frantsen (NBBL)

Mens folk flest er litt pessimistiske, er ekspertene stort sett samstemte i at boligprisene vil øke neste år.

Finansavisen har intervjuet 22 boligeksperter, og der er Eika-analytiker Jan L. Andreassen den eneste virkelig pessimistiske.

- Det viktigste spørsmål for boligmarkedene i det nye år blir imidlertid ikke pris, men volum. Får man solgt alle leilighetene som skal ferdigstilles i det nye år?, undrer Jan L. Andreassen.

De mest optimistiske spår fem prosent høyere boligpriser ved slutten av året. I klartekst: Får optimistene rett, vil en bolig til fem millioner kroner øke med 250.000 kroner i verdi i 2019.

For de aller fleste er kjøp og salg av bolig blant de viktigste privatøkonomiske valg man gjør i livet. Som regel er det flaks eller uflaks som gjør om man kommer inn i markedet nær topp eller bunn.

Normalt er boligeierne med både opp og ned, men økte boligverdier gjør at formuen øker.

Les mer: Beregn hvor mye boligformuen din vil vokse

Norges Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) måler hver måned optimismen i boligmarkedet. Der har optimismen sunket utover året.

I juni ventet 62 prosent av befolkningen høyere boligpriser det neste året, mens andelen har sunket til 41 prosent nå i desember.

- Vi kan bare spekulere i hvorfor optimismen i husholdningene dempes. Men det er nærliggende å se det i sammenheng med renteoppgangen, samt at avtagende befolkningsvekst og høy boligbygging skaper en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier NBBLs sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes.

Enkelt sagt handler det om tilbud, etterspørsel og kjøpekraft. Det som trekker prisene ned er at det er bygget mange boliger i enkelte områder, og at økt rente kan gjøre det dyrere å ta opp lån - og dermed svekke kjøpekraften.

På den annen side: Oljeaktiviteten er på vei opp, arbeidsledigheten er fortsatt svært lav, og renteøkningen er forsiktig i pengemarkedet.

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) tror at den gode utviklingen i norsk økonomi vil avgjøre:

- I vårt hovedscenario tror vi derfor på stigende boligpriser også i 2019, og har en prognose på fire prosent. Risikoen for at vi tar feil er imidlertid større enn vanlig – kanskje så stor som 30 prosent, konkluderer Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

OPPGANG: Boligprisene skal øke forsiktig, spår Statistisk sentralbyrå

Statistisk sentralbyrå mener at boligprisene får fart at økte realinntekter, men dempes av mindre befolkningsvekst og flere boliger.

- Vi ser for oss, som tidligere, en beskjeden oppgang i boligprisene nominelt sett gjennom prognoseperioden som følge av at boligmarkedet vil fortsette å være i nokså god balanse mellom etterspørsel og tilbud, er analysen fra SSB.

Hoveddriveren er at folk flest vil ha økende reallønnsvekst i årene 2019 til 2021.

Så hva skal man tro?

De fleste eksperter tror at rentene vil øke noe senere enn antatt, og de helt ferske arbeidsledighetstallene viser at ledigheten fortsetter nedover. Antall helt ledige er 5.400 færre enn for ett år siden.

FÆRRE LEDIGE: De ferske ledighetstallene viser at det er 5.400 færre helt ledige enn for ett år siden.

Konklusjon: Jeg setter mine penger på at det blir en forsiktig vekst i boligprisene i 2019, hovedsaklig fordi utviklingen i norsk økonomi er god. Usikkerheten er balansen mellom nye boliger og befolkningsveksten, og det vil variere fra sted til sted.

Hva mener du? Vil boligprisene være høyere, lavere enn stå stille i det neste året?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).