RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Dette er Arbeiderpartiets største akutte problemer

Arbeiderpartiets nye lederduo har dårlig tid på å løse interne konflikter og finne politiske løsninger velgerne liker.

SAMLING I BÅNN: Dårlige galluptall og intern splid er noen av utfordringene for nestleder Hadia Tajik og partileder Jonas Gahr Støre.
SAMLING I BÅNN: Dårlige galluptall og intern splid er noen av utfordringene for nestleder Hadia Tajik og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Bernt Sønvisen (Arbeiderpartiet (Flickr).)

Nå har Trond Giske trukket seg som nestleder, blitt fjernet fra sentralstyret, og plassert som menig medlem i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Men de som tror at de interne motsetningene er over av den grunn, tar feil:

  • 15 av 18 fylkesledere underskrev et opprop mot anonyme utspill mot partileder Kjersti Stenseng. Det betyr at tre fylkesledere ikke skrev under.
  • Nestleder Hadia Tajik trosset partileder Jonas Gahr Støre. Det skaffet henne mange tilhengere, men også mektige motstandere.
  • Det er en klar motsetning mellom Arbeiderpartiet i distriktene og maktapparatet i hovedstaden.

På oppdrag fra Nettavisen og Nordlys gjennomførte InFact nylig en gallupundersøkelse som viser at Arbeiderpartiets egne velgere er splittet i synet på om Trond Giske ble forhåndsømt eller fikk en rettferdig behandling. Giske har fortsatt solid støtte i Midt-Norge.

Det finnes mye forskning som viser at politiske skandaler ikke rammer partiene i lang tid. Trond Giske-saken vil blåse over.

Men Arbeiderpartiets problemer begynte lenge før den saken. Nedgangen begynte med lanseringen av planen om å øke skattene med 15 milliarder kroner, og fortsatte med et politisk program velgerne ikke likte. Både partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik var sentrale her.

I dag legger Avisenes Nyhetsbyrå frem en undersøkelse fra Opinion som viser at Arbeiderpartiet vaker rundt 20 prosent, mens Høyre har bikket over 30 prosent. Det er en historisk stor forskjell.

Ny måling: Rent flertall for regjeringen

Det viser januarmålingen Opinion har laget for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Høyre er for tiden Norges suverent største parti, og ligger nå 9,3 prosentpoeng høyere enn Arbeiderpartiet, 30,1 mot 20,8. - Dette har vært en periode som har vært preget av vanskelige saker for både Arbeiderpartiet og Høyre.

Arbeiderpartiets største akutte problem er å samle et splittet parti om en ny og tydelig politikk. Det første slaget står om makten i de store norske byene i kommunevalget om 20 måneder.

Intern splittelse
Med Trond Giske ute er det fortsatt anonyme krefter som slåss for å fjerne partisekretær Kjersti Stenseng. Stadige drypp i avisene mot partisekretæren irriterer mange utenfor Oslo.

Nylig skrev 15 av 18 fylkesledere under på et opprop som anklaget anomyme kilder i partiet for angrep på Kjersti Stenseng og kvinnepolitisk leder Annike Huitfeldt. De som ikke underskrev var Buskerud, Hedmark og Oslo.

Les saken på NRK: 15 Ap-fylkesledere forsvarer Anniken Huitfeldt og Kjersti Stenseng i opprop

Lederne i Buskerud og Hedmark oppga praktiske grunner til at de ikke skrev under, mens lederen for Oslo Ap - Frode Jacobsen - ikke ville skrive under fordi han oppfatter det «for smalt i forhold til situasjonen i partiet».

For å vri på et gammelt Ap-slagord: By og land, mann mot mann.

Lite fristende politikk
Arbeiderpartiets elendige valgresultat skyldtes at partiet bommet på virkelighetsbeskrivelsen av Norge, og kom med løsninger som velgerne ikke omfavnet.

Problemet var ikke bare kortsiktig og taktisk, men fulgte en langsiktig nedadgående trend for Arbeiderpartiet i Norge - ikke ulikt sosialdemokratiske partier i mange andre europeiske land.

Høyre og Arbeiderpartiet - oppslutning i stortingsvalg siden 1945
Infogram

Velgerne var ikke mindre rødgrønne enn før, men Arbeiderpartiet var ikke rødt nok for SV/Rødt-velgerne, og ikke grønt nok for MDG-velgerne. Og distriktsvelgerne gikk til Senterpartiet.

Det er en stor utfordring for den nokså akademiske nye lederduoen å skape tro på at Arbeiderpartiet er rødt/grønt/distriktsvennlig nok til å friste flere rødgrønne velgere.

Men aller viktigst: Arbeiderpartiets største problem er velgerne som har satt seg på gjerdet. De må motiveres og engasjeres, og da holder det ikke med en evig klagesang over alt regjeringen gjør feil.

Utfordring for Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik er at de må få ro i rekkene og begynne å snakke offensivt om løsninger på problemer velgerne har, og skape tro på en bedre fremtid med dem.  Og de har dårlig tid.

Hva mener du? Tror du at Arbeiderpartiet klarer å reise seg igjen, eller vil nedgangen fortsette frem mot neste valg?