Gå til sidens hovedinnhold

Diplomatisk seier for Donald Trump

Donald Trump har klart det ingen av forgjengerne klarte - å presse Nord-Korea til forhandlingsbordet.

I mai er det duket for et historisk diplomatisk toppmøte mellom den amerikanske presidenten og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Nyheten blir tatt svært godt imot på den koreanske halvøya, og Sør-Koreas president Moon Jae-in håper det blir «en historisk milepæl som førte til fred på Koreahalvøya».

For kort tid tilbake ville det vært ansett som fullstendig usannsynlig at Trump og Jong-un noensinne ville møtes. Begge parter truet med atomvåpen og ordbruken var krigersk og uforsonlig. Nå har Nord-Korea sagt ja til toppmøter med både USA og Sør-Korea.

Selvsagt er det langt fra en gryende dialog til en reell nedrusting, og USA fortsetter med å sette makt bak kravene og opprettholder de økonomiske sanksjonene mot Nord-Korea. Flere analytikere peker på at landets valutareserver er i ferd med å tømmes, og at landet i praksis er konkurs.

Les også

Duket for historisk møte mellom Kim og Trump

Uansett har ingen av Donald Trumps forgjengere lykkes i å få igang en dialog, langt mindre i å presse Nord-Korea til nedrusting og avspenning. USAs tidligere president Barrack Obama etterlot seg et dårlig forhold til et styrket og mer aggressivt Nord-Korea enn da han begynte.

Uansett er det en stor seier for USAs president Donald Trump at han har lykkes i å presse Nord-Korea til forhandlinger.

Kritikerne advarer mot at Nord-Koreas eneste grunn til å komme til forhandlingsbordet er at landet trenger en pause for å komme på fote, og at det er ren uthalingstaktikk.

Tilhengerne peker på at et et slikt møte kan bli en historisk parallell til USAs oppmykning mot Kina, da Nixon møtte Mao i 1972. Skal man dra parallellen videre, så lyktes Nixons Kina-politikk, men det reddet ikke hans presidentskap fra å ende i vanære.

Donald Trumps ønskedrøm er et forent Korea, med et vennskapelig forhold til USA.

- Dette er fortsatt en veldig fjern mulighet. Nord-Korea er berømt for sin evne til å forhandle fra en svak posisjon, eller å selge den samme hesten to ganger - spesielt når det gjelder USA, skriver Financial Times ekspertkommentator og Asia-redaktør, Jamil Anderlini.

Uansett er det en stor seier for USAs president Donald Trump at han har lykkes i å presse Nord-Korea til forhandlinger. Om det har skjedd på grunn av - eller på tross av - økonomiske sanksjoner og atomtrusler, får vi kanskje aldri vite.

Hva mener du? Er dette en seier for Donald Trump, eller har han latt seg lure av en motspiller som ønsker en pause i opprustningen?

Kommentarer til denne saken