RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Disse tre har hovedansvar for Stortingets milliardtap

Stortingets milliardspekk har ingenting med Frimurerlosjen å gjøre, men om mangel på respekt for skattebetalernes penger.

HOVEDANSVARET: Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) satte prosjektet på feil spor, tidligere stortingstidrektør Ida Børresen gjennomførte fadesen, og nåværende stortingspresident Ole Mic Thommessen har fullført milliardsprekken.
HOVEDANSVARET: Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) satte prosjektet på feil spor, tidligere stortingstidrektør Ida Børresen gjennomførte fadesen, og nåværende stortingspresident Ole Mic Thommessen har fullført milliardsprekken. Foto: Stortinget

Det er en fullstendig avsporing å legge ansvaret for Stortingets milliardsprekk på Handelsstanden og Frimurerlosjen. 

AVSPORING: Milliardsprekken på Stortinget skyldes ikke handelsstanden, men en fullstendig mangel på respekt for fellesskapets penger.

Den reelle årsaken til at prosjektet har økt fra 70 millioner til 2,3 milliarder kroner er en kollektiv mangel på respekt for fellesskapets penger på Stortinget.

Nettavisen har i flere år omtalt milliardsprekken på Stortinget, og hvordan et prosjekt som først handlet om å pusse opp et nabobygg endte i en milliardskandale og byggingen av en flere hundre meter lang tunnel.

Alt gikk galt i prosjektet, men hovedansvaret ligger likevel på tre personer:

Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen (Arbeiderpartiet) satte i gang prosjektet, og var hovedansvarlig for at Stortinget valgte å styre alt selv - og ikke bruke Statsbygg.

Som øverste ansvarlig for administrasjonen har avgått stortingsdirektør Ida Børresen et hovedsansvar fra start til mål.

Nåværende stortingspresident Olemic Thommessen (Høyre) sitter med ansvaret for at prosjektet har vært uten kontroll de siste årene. På hans vakt har kostnadene økt med over en milliard.

Den reelle årsaken til at prosjektet har økt fra 70 millioner til 2,3 milliarder kroner er en kollektiv mangel på respekt for fellesskapets penger på Stortinget.

Dagens Næringsliv har i dag en historie som kobler Thommessens rolle som frimurer til et ønske fra Handelsstanden (der Frimurerlosjen er medlem) om å få flyttet tunnelinngangen noen titalls meter. Det er en pirrende kobling, men den har marginalt å si for milliardsprekken.

I dag er det nok bekvemt å glemme historien, men faktum er at det var et samlet storting som stod bak byggeprosjektet. Og da Nettavisen begynte å grave i kostnadene satt det langt inne å finne kritiske røster på Stortinget. Alle de store partiene har dessuten hatt ulike roller i presidentskapet, så det har vært en ansvarspulverisering uten sidestykke.

Å skylde på frimurerne og handelsstanden vil være en avsporing som fjerner søkelyset fra der det bør være - nemlig på Stortingets kollektive skyld for å unne seg selv privilegier på skattebetalernes regning. 

Betegnende nok er Ida Børresen den eneste som til nå er holdt til ansvar. Hun fikk sparken bare noen måneder før hun uansett ville gått av med pensjon.

Partiene har derimot holdt en vernende hånd over de politisk ansvarlige:

  • Dag Terje Andersen, som var stortingspresident da prosjektet ble satt i gang uten kontroll, ble av Arbeiderpartiet utpekt som leder for Kontroll- og konstitusjonskomitéen (!) i denne peridoen.
  • Og Olemic Thommesen ble gjenvalgt som stortingspresident så sent som i høst - presset igjen av Høyre, tross massiv mistillit fra opposisjonen på Stortinget.

Foruten skattebetalerne - som tar regningen - er de største taperne næringslivet i området. Bare spør butikkene i området. De har ikke bedt om gravearbeidet som har fjernet kundegrunnlaget i flere år. For dem må det være en vits å få det fremstilt som om de har skylden for milliardsprekken.

Nettavisen har tidligere skrevet at den omstridte tunnelen koster rundt 300 millioner kroner, og den skulle aldri vært bygget. Men det blir en pølse i slaktetiden å diskutere om innkjøringen skulle være i Nedre Vollsgate eller i Rådhusgaten (der den nå er lagt). 

Stortingspresident Olemic Thommessen kan kritiseres for mye og har et hovedansvar for milliardsprekken på Stortinget. Men mangelen på kompetanse skyldes ikke at han er frimurer.

Hva mener du? Er det frimurerlosjen, handelsstanden eller Stortinget selv som må ta ansvaret for milliardsprekken?