RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

DnB fôrer statskassen

 

DnB-sjef Rune Bjerke sender syv milliarder kroner tilbake til staten i skatt og utbytte. Foto: DnB.

DnB NOR har over en milliard i overskudd per måned. Banken kan takke sine lojale kunder.

Hvorfor tjener DnB NOR penger som gress, mens flybransjens «DnB NOR» taper milliardbeløp?

Svaret er trolig konkurranse og misforstått kundelojalitet - men også god bankdrift.

Som kjent brukte ikke DnB NOR det såkalte gullkortet til finansministeren, men banken nøt selvsagt godt av at staten backet de andre bankene og dermed reddet finansnæringen fra havari under finanskrisen. Sånn sett var DnB gratispassasjer på de andres bruk av gullkortet.

Nå er det tid for tilbakebetaling. Av overskuddet på 18,1 milliarder kroner, går 4,1 milliarder kroner til skatt og ytterligere 2,8 milliarder kroner i utbytte til staten og det statlige Folketrygdfondet.

I tillegg kommer kursoppgangen på DnB-aksjen (som riktignok må justeres for utbyttet) på 10-15 milliarder kroner siden i fjor sommer.

Av overskuddet på 18,1 milliarder kroner, går 4,1 milliarder kroner til skatt og ytterligere 2,8 milliarder kroner i utbytte til staten

Eierne, med staten i spissen, kan gni seg i hendene og DnB-sjef Rune Bjerke kan være fornøyd.

Men har kundene like god grunn til å smile?

Det er et relevant spørsmål for 2,2 millioner privatkunder i Norge, og mer enn 200.000 firmakunder.

Den viktigste grunnen til DnBs rekordresultat er at utlånstapene har falt sterkt, fra 8,5 milliarder kroner i tap og nedskrivninger i 2009 - til 3,6 milliarder kroner i fjor. Det betyr nesten fem milliarder kroner mer på bunnlinjen for noe både kundene og banken kan være glade for.

Dessuten er den største forbedringen i vanlig bankdrift hos datterbanken DnB Nord i Baltikum og Øst-Europa.

De siste årene har DnB tjent litt dårligere på vanlig bankdrift, altså på innskudds- og lånekundene.

 

Kilde: DnB NOR

Som grafikken viser blir DnBs marginer på innskudd og utlån til vanlige kunder stadig mindre. Enkelt sagt har banken blitt mindre grådig og dermed også mer attraktiv for flere kunder.

En lignende grafikk for større kunder viser et annet bilde - nemlig at cash is king: Bedriftskunder får bedre betalt for innskudd, mens DnB jevnt og trutt tar seg bedre betalt for kreditt.

Derimot er det lønnsom vekst over hele fjøla på alle andre inntekter - som pengeoverføringer, forsikring og valutahandel.

Samtidig har DnB klart å holde lønnskostnadene i sjakk.

Det store bildet er altså at DnB gjør det bra - uten at banken plyndrer kundene. En test på Finansportalen viser at den tidligere verstingen DnB nå er inne på topp 10-listen i billige boliglån - riktignok boliglån for unge helkunder.

Du kan teste bankene her: Boliglån

I likhet med i flybransjen lønner det seg fortsatt å være illojal, men i motsetning til SAS har DnB klart seg ganske bra i konkurransen.