*Nettavisen* Nyheter.

Dobbelt arbeid, dobbel moral

Disse arbeider akkurat nå døgnet rundt på Thorbjørnsrød og er unntatt fra Arbeidsmiljøloven. Foto: Statministerens Kontor.

Arbeidsmiljøloven er moden for skraphaugen. Den er laget for en annen tid, og de som skriker høyest har for lengst skaffet seg unntak.

Det har ikke manglet på opprørte politikere etter avsløringene av Adecco Helse. Så da skulle man kanskje trodd at regjeringen og Stortinget holdt seg strengt innenfor Arbeidsmiljøloven.

Det er ganske interessant å se hvor fleksible ordninger regjeringen og Stortinget bevilger seg selv. Statsråder byttes ut, rådgivere skaltes og valtes med.

Slik er det ikke. Stortinget tar seg fri over 100 dager om sommeren, men jobber døgnet rundt når det nærmer seg budsjettinnspurten før jul.

Hvorfor?

En av årsakene er at representantene er valgt inn fra hele landet, og at de derfor ønsker å arbeide intenst i noen perioder - og får mer tid sammen med barn og familie hjemme. Omtrent som svenskene som arbeider som vikarer for Adecco og andre vikarbyråer.

Det er ganske interessant å se hvor fleksible ordninger regjeringen og Stortinget bevilger seg selv. Statsråder byttes ut, rådgivere skaltes og valtes med.

Sannsynlighet har man valgt det slik fordi man gjør viktige ting og vil arbeide så effektivt som mulig. Vi andre må passes på.

Allerede Arbeidsmiljølovens første setning om arbeidstid ville gjort hele regjeringen til lovbrytere: «Med arbeidstid menes den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver».

Landets politiske elite arbeider altså døgnet rundt, og er unntatt loven de har vedtatt for oss andre: «Den alminnelige arbeidstid må ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av sju dager.»

Hvorfor ikke?

Når det er 50 km på VM, tar regjeringen seg fri. Slik er det også på andre moderne bedrifter. Foto. SMK.

Tenkingen rundt Arbeidsmiljøloven stammer fra en tid hvor far arbeidet på fabrikk, mens mor var hjemmeværende. I dag er mor produktsjef i et reklamebyrå, mens far er aksjemegler. Skillet mellom arbeid og fritid er brutt ned. En moderne arbeidsgiver er mer opptatt av resultater enn av arbeidstimer. Akkurat som statsministeren og de politiske partiene er det.

For det store flertallet av landets beste bedrifter er Arbeidsmiljøloven er en pussig anakronisme.

Et bevis på at tiden har gått fra loven er unntakene. Lovene gjelder ikke for ledere, arbeidstakere i særlig uavhengig stilling, og Arbeidstilsynet kan gi unntak for dem som bor langt fra jobben eller helse- og omsorgsarbeid, samt vakt- og overvåkningsarbeid.

Du kan lese en side med unntak her: Unntakene for arbeidstidsregler

Norge er ikke lenger et land hvor far leser, mor syr (som det het i grunnskolens lesebøker). Stadig færre trenger fri på søndag og andre kristne helligdager, og befolkningen får stadig flere som ikke lever i tradisjonelle familier med mor, far og barn.

Samtidig er yrkeslivet endret slik at det på mange arbeidsplasser er felles interesser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for mer fleksible arbeidstidsordninger. LO organiserer bare en av seks nordmenn!

Derfor trenger Norge en ny Arbeidsmiljølov. Og da bør statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen se på hvordan de selv arbeider, før de trer tvangstrøyer ned over oss andre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag