RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Dobbeltmoralens hjemland

 

Oljefondet vil ikke investere i Lockheed Martin. Men Norge kjøper fly for titalls milliarder kroner fra fabrikken, og næringsminister Trond Giske (bildet) vil bidra til norske underleveranser. Foto: Næringsdepartementet.

Kongsberg-gruppen har solgt våpen for over 100 millioner kroner til regimet i Egypt. Enda et eksempel på norsk dobbeltmoral.

Statens pensjonsfond ønsker ikke å investere i tobakkselskaper, til tross for at tobakk er en lovlig vare som selges i norske butikker og som gir avgiftskroner i den norske statskassen.

Oljefondet ønsker heller ikke å investere i våpengiganten Lockheed Martin, men det forhindrer ikke Norge å kjøpe fly fra samme firma for mange titalls milliarder kroner.

Det er sannelig ikke lett å følge logikken i norsk moral:

  • Vi kan ikke kjøpe aksjer i selskaper som produserer atomvåpen, men vi kan kjøpe fly for titalls milliarder kroner fra samme selskap.
  • Vi selger våpen for milliardbeløp til Saudi-Arabia, men vi er for moralske til å eie tobakkaksjer og aksjer i kjøpesenterkjeden Wal-Mart (!)

Dersom økonomisk teori hadde fått bestemme, ville Norge plassert sine 3.000 oljemilliarder så jevnt som mulig spredt utover på børsene verden over. Med en gang man begynner å styre investeringene mot enkeltselskaper eller enkeltbransjer, så øker også den systematiske risikoen.

Det er ikke moral, det er dobbeltmoral.

Bare et så enkelt valg å luke ut milliardindustrien tobakk gir økt risiko. Nå betyr risiko sannsynlighet både for oppgang og for nedgang, så hvert nye etiske prinsipp vi legger på Oljefondet er å ta litt mer økonomiske sjanser med vår fremtidige pensjonsformue.

Les også bloggen: Norsk suksess - bomber og granater

Å ha moral som koster penger, er et politisk valg. Det er greit nok, dersom norske velgere og skattebetalere er enig. Men verre er at moralen er helt inkonsekvent.

 

TV-journalist Erling Borgen avslørte det norske våpensalget til Egypt. Faksimile: Dagsavisen.

Vi selger våpen til regimer vi etterpå kritiserer for brudd på menneskerettigheter, og vi sliter med å ha en forståelig linje over bransjer som har litt frynsete image.

I Norge er det for eksempel strengt forbudt å markedsføre konkurrenter til Norsk Tipping på sportsspill. Reglene er så strenge at Visa og norske banker er forbudt å medvirke til pengeoverføring til disse selskapene. Det angivelige formålet er å bekjempe spillegalskap.

Men det er ikke til hinder for at Oljefondet kan investere i de samme selskapene. Norge forbyr altså selskapene med en hånd, men investerer i de samme selskapene med den andre.

Det er ikke moral, det er dobbeltmoral.