*Nettavisen* Nyheter.

Du plyndres i matbutikken

Rema-eier Odd Reitan har blitt milliardær på mat. Foto: Scanpix.

I mange land plyndrer folk matbutikkene. I Norge plyndrer matbutikkene deg.

Norsk mat er dyrest i Europa, selv varer som produseres i utlandet blir brått mye dyrere når de passerer den norske grensen og havner i butikkhyllene.

Matkjedeutvalgets rapport viser at de samme varene som koster 1.000 kroner i en europeisk butikk, koster 1.540 kroner i Norge - til tross for at det altså er snakk om intenasjonale merkevarer.

Se beviset her: Underlagsdokumenter

En av årsakene er at norske forbrukere er mindre prisbevisste: - Nordmenn benytter seg primært lite av tilbud når de er i butikken. Bare 1 av 7 velger butikk ut fra hvilke tilbud butikken har, heter det i rapporten.

Vi velger det vi tror er lavpriskjeder, men uten å sammenlikne prisene.

- Forklaringen på det relativt høye kostnadsnivået på norske dagligvarer er altså sammensatt av flere forhold som både reflekterer geografiske, demografiske, økonomiske og politiske betingelser. Samtidig er forskjellene så store at generelt høyere marginer i matkjeden i Norge som følge av konkurransebegrensninger på industri eller i dagligvare ikke kan utelukkes, heter det.

Kilde: Aftenposten.
At så godt som alle de store matkjedeeierne har blitt milliardærer, trekker i den retning. Og Stein Erik Hagen, som ble rik på matvarer i Rimi, har kun tatt et steg i verdikjeden ved å bli storaksjonær i Orkla.

Det er altså lett å tro at Reitan og «Steinrik» er med på ranet av norske forbrukere. Og helt uskyldige er de ikke.

Men nå slår dagligvarebransjen tilbake. En ny rapport som kommer i dag, viser at vi betaler drøyt 31 milliarder kroner mer for maten enn resten av Norden, ifølge Norsk institutt for landbruksøkonomi:

  • Tollbeskyttelse fordyrer matvarene med 8 milliarder.
  • Høyt kostnadsnivå og lønninger koster 13 milliarder.
  • Resten - 9,5 milliarder - er «uforklart».

Man skal ha tungen rett i munnen for å få med seg de overlappende og motstridende forklaringene.

«Alle» er enige om at norske bønder og jordbrukssamvirket gjør norske matvarer som melk dyrere.

Men det forklarer ikke at utenlandske merkevarer er dyre, eller at det er super fortjeneste på andre varer som toalettartikler etc.

- Våre grove anslag kan tyde på at halvparten av uavklart differanse går til industrien. Om det gjenstår fire til fem milliarder kroner som i vesentlig grad ligger på dagligvareleddet, er dette fortsatt en vesentlig sum, skriver Norsk institutt for landbruksøkonomi, ifølge Aftenposten.

Med andre ord: Du blir plyndret når du går i matbutikken, men det er mange som står bak plyndreriet.

Spørsmålet er om politikere og forbrukermyndigheter kan gjøre noe som helst med det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.