Dynastiet i Grimstad

Nå er det niesen Ellen K. Dahl Pedersen som seiler opp som ny arving til milliardverdiene i Grimstad. Foto: Fredrik Bjerknes, Dagsavisen.

Arvefeider er ikke noe nytt i norske rederfamilier, men det uverdige spillet som nå foregår i Ugland-familien i Grimstad slår alle rekorder.

Historien om Dynastiet Ugland er en familietragedie i flere akter, der mor slåss mot sønn, og hvor far gjør sønnene arveløse.

Faksimile: Dagens Næringsliv

Økonomisk er det en sjelden suksesshistorie, tuftet på livsverket til Johan Milmar Ugland som stiftet Uglands Rederi i mellomkrigsårene. Også i Ugland-familien har det gått opp og ned, men hovedinntrykket er at de har vært flinke til å bygge virksomhet og skape milliardverdier.

Derimot har de vært dårlige til å holde fred med hverandre.

Grunnleggeren hadde de to døtrene Evy Kaarvang og Lisen Ugland Bergshaven, samt sønnene Johan Jørgen Ugland og Andreas Ugland, og de to sønnene drev rederigruppen videre sammen til slutten av 80-tallet da de skilte lag.

Hendelsene som nå utspiller seg er som sakset ut fra en episode fra såpeoperaen Dynastiet. Som vanlig handler det om arv og milliardverdier

De tre sønnene til Andreas har stort sett holdt fred, og driver blant annet bank sammen på Caymanøyene - for øvrig i Ugland House, som USAs president Barack Obama har angrepet som det verste eksempelet på skatteparadis - eller «the biggest tax scam on record».

Skipsreder Atle Bergshaven har vært i strid med sin egen mor. Foto: Scanpix.

Den mest kjente arvekrangelen har vært i familiegrenen til Lisen Ugland Bergshaven, der hennes sønn og JM Uglands barnebarn, Atle Bergshaven, etter tiår med familiestrid og krangel kontrollerer tankrederiet Bergshav. Krangelen mellom mor og sønn har ikke bare handlet om milliardverdier, men også om noen meter brygge på landstedet.

Nå er det rederigruppen til den andre sønnen av grunnleggeren - nylig avdøde Johan J. Ugland - som er i spill. Også den grenen har milliardverdier i verft og 36 fartøy.

Hendelsene som nå utspiller seg er som sakset ut fra en episode fra såpeoperaen Dynastiet. Som vanlig handler det om arv og milliardverdier.

Det begynte med at Johan J. Uglands mot slutten av sitt liv besluttet å gjøre sine to sønner arveløse utover lovens minimum på en million kroner hver.

Arven gikk i stedet til rederens enke, Ellen Ugland, og til barnebarnet Knut Nilolai Tønnevold Ugland (24).

Ugland døde i boblebadet om kvelden søndag 28. mars i år, og han ble ikke funnet før etter en god stund. Sønnen, Lars T. Ugland, har nå skrevet brev til politiet med spørsmål rundt farens død. - Jeg reagerer på at det gikk så lang tid fra han gikk for å ta seg et bobleblad like etter klokken 20 til han ble funnet kl. 23.30. Han var jo ingen ungsau, så derfor er det rart at han ble liggende så lenge alene, sier Lars T. Ugland til Dagens Næringsliv.

Utsagnet peker naturlig nok mot enken og arving Ellen Ugland, som overfor politiet skal ha forklart at hun var trett og hadde lagt seg da rederen gikk i boblebadet.

Nå er det Ellen Ugland som er død, og hun ble funnet i påkledt i leiligheten sin på Lysaker - et dødsfall Asker og Bærum politidistrikt etterforsker som mistenkelig.

Det er Ellens niese, Ellen K. Dahl Pedersen, som stod Ellen Ugland nærmest - og det spekuleres i at hun også vil arve milliardverdiene.

- Jeg forstår også at det spekuleres i omstendighetene, men jeg tror dette vil vise seg å være veldig udramatisk, sier Ellen K. Dahl Pedersen til Dagens Næringsliv.

Ellen Ugland skal nå obduseres for å fastslå dødsårsaken.

Spørmsålet er om det går an å trekke noen moral ut av stridighetene i dynastiet i Grimstad, annet enn det selvfølgelige spørsmålet om penger er så viktig at de er verdt å krangle med sin nærmeste familie i rettssalene i flere tiår.

Det spørsmålet bør også stilles til rådgivere og jurister som tjener millionbeløp på å holde på med stridighetene.

På den annen side; tar man slike hensyn så blir man kanskje ikke milliardær...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.