RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Elektronisk fotlenke er bedre enn asyl-fengsel

Norge må slutte å internere barn som har fått avslag på asylsøknaden og skal returneres.

 FOTLENKER ER BEDRE: Justisminister Sylvi Listhaug bør vurdere forslaget fra Arbeiderpartiet om å bruke elektronisk overvåkning på familier som skal tvangsreturneres.
 FOTLENKER ER BEDRE: Justisminister Sylvi Listhaug bør vurdere forslaget fra Arbeiderpartiet om å bruke elektronisk overvåkning på familier som skal tvangsreturneres. Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

I fjor ble nær 5.500 mennesker tvangsreturnert fra Norge, av dem fra 234 mindreårige - de aller fleste som del av en familie.

Alle forstår at det er en stor belastning å få avslag på asylsøknaden og risikere tvangsretur. Belastningen blir ikke mindre av at familier blir pågrepet og internert ved Gardermoen for å hindre at de stikker av.

Det er dessverre ingen løsning å slutte med tvang. Vi har lang erfaring med at folk unndrar seg retur og går under jorden. Da er det også åpenbart at politiet må ha mulighet til å bruke tvang. Men det er uverdig at små barns siste opplevelse ved Norge er å bo under fengselslignende forhold. Sannsynligvis er det også unødvendig.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani foreslår elektronisk overvåkning som et alternativ: - Vi tenker at når du skal ha tvangsretur av en familie, så skal foreldrene i denne perioden få fotlenke der politiet til enhver tid har kontroll på hvor de er, sier han til NRK.

AP vil ha fotlenke på asylfamilier som har fått avslag

Vi vil ikke putte barn i fengsel. Vi skal ha en rask og effektiv returpolitikk i Norge, men i de tilfellene det er snakk om barn, så mener jeg at vi skylder de barna å prøve ut alle andre alternativer, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani til NRK og fortsetter: - Fotlenke er et godt alternativ, der vi tar hensyn til barna og får en rask og god returpolitikk.

Justisminister Sylvi Listhaug liker ikke forslaget. Departementet mener at det er for dyrt og ikke sikkert nok, og at familiene allerede har hatt god tid på å reise frivillig til landet de kommer fra.

Innvendingene er ikke spesielt gode, så lenge vi mener at elektroniske fotlenker er sikkert nok i vår frihetsberøvelse av norske kriminelle. Systemet fungerer slik at politiet vår varsel i det øyeblikk vedkommende tar av seg fotlenken eller går ut av huset.

I en avveining av hensynet til barnas beste, økonomi og sikkerhet for at familiene ikke stikker av, virker elektronisk overvåkning som et vesentlig bedre alterantiv enn fysisk innesperring. Skulle det vise seg at mange bryter lenken og stikker av, så får vi gjeninnføre innesperring.

Regjeringens alterantiv er et familievennllig internat i Hurdal. Også det er et bedre alternativ enn internering på Trandum, men det beste er å la usynlig elektronikk gjøre jobben - ikke fysiske gjerder og stengsler.

Hva mener du? Er elektroniske fotlenker et godt alternativ til innesperring før barn og familier skal tvangsreturneres?