RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Elektronisk toll, elektronisk tull

 

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil at du skal betale 25 kroner i moms hver gang du kjøper musikk for 100 kroner på iTunes. Foto: Aleksander Andersen, Scanpix.

Regjeringen vil innføre 25 prosent avgift på musikk og spill kjøpt over internett. Det er et håpløst forslag som kun rammer de lovlydige.

Mange tusen nordmenn har allerede en amerikansk iTunes-konto. Den fylles enkelt opp med gavekort kjøpt på eBay, og kan for eksempel brukes til å laste ned filmer og fjernsynsserier som foreløpig kun er tilgjengelig i USA.

 

Enda en fordel med amerikansk iTunes-konto: Du kan kjøpe amerikanske filmer og tv-serier med 25 prosent rabatt.

Like enkelt vil det bli å omgå den nye avgiften på 25 prosent som finansminister Sigbjørn Johnsen vil innføre fra 1. juli neste år.

Moms på elektroniske produkter vil bli helt umulig å håndheve, hvis man ikke gjør som i Kina og innfører en gedigen elektronisk handelsmur.

Den gjør musikk til 100 kroner 25 kroner dyrere hvis du følger reglene, og vil i praksis bli lett å unngå for de som vil.

Det er minst tre grunner til at elektroisk toll eller moms aldri vil virke:

  • Varen leveres sporløst over internett.
  • En hel industri hjelper deg til å finne smutthull.
  • Momsen er så høy at den er svært lønnsomt å omgå.

Ifølge statsbudsjettet omsettes det i dag for rundt en milliard kroner i elektroniske produkter her i landet. Den nye momsen vil altså i beste fall innbringe 250 millioner kroner. For staten er det en bagatell, og det er nettopp slike bagatellmessige inntekter man ikke bør opprette nye, byråkratiske regler for å tjene inn.

Men enda verre er at elektronisk moms også skal innføres på e-bøker (mens bøker på papir er momsfritt). Regjeringen fortsetter altså sin praksis med å legge avgifter på det miljøvennlige alternativet, og støtter det miljøfientlige. Både produksjon og frakt av bøker gir CO2-utslipp, som andre deler av regjeringen er opptatt av å få ned.

Den venstre hånden vet ikke hva den høyre hånden driver med.