Gå til sidens hovedinnhold

En jul med omtanke

Freddy Lie sørger over sin datter som døde på Utøya. Foto: Jan Erik Sørlie, Halden Arbeiderblad.

Hele Norge feirer jul med tankene på de etterlatte etter terroraksjonen 22. juli.

Når klokkene ringer julen inn over hele landet, står drapene og terrorbombingen ennå friskt i minne.

Det finnes knapt det norske hjem hvor ikke terrorangrepet blir husket i julen.

Julen er en høytid for glede, men den er også vemodig og sørgelig.

Jeg vil benytte sjansen til å ønske alle lesere en fredfull og fin jul!

Og nettopp denne julen er vanskelig for mange familiemedlemmer og venner av de omkomne, samt de skadde og de som ennå plages av ettervirkningningen av den brutale drapsmannens handlinger.

En hardt rammet Freddy Lie har kviet seg til julen: - En stol vil stå tom, men jeg har to andre jenter som skal få ekstra oppmerksomhet, sier han.

Han mistet datteren Elisabeth Trønnes Lie på Utøya 22. juli, mens eldstedatteren Cathrine ble hardt skuddskadet av terroristen.

I tillegg er yngstejenta Victoria preget av det som skjedde.

Du kan lese hans historie her: - Det er en tøff jul

Hardest rammet terrorhandlingene de omkomne og deres nærmeste familie. Vi føler alle med dem og sørger med dem i savnet.

Men også de over 600 overlevende fortjener vår omtanke. Mange av dem sliter med naturlige og vonde tanker etter redselstimene. Noen får ikke sove, andre klarer ikke å konsentrere seg. Skolegang og utdannelse er satt tilbake, livene er forandret av de brutale handlingene.

Det er en selvfølge at det norske samfunnet gjør hva vi kan for å lindre deres plager. Men nærhet, omtanke og respekt er ikke noe vi kan sette bort til staten.

Mange av oss kjenner ofre eller familien til noen på Utøya, andre har ikke det samme inngrepet.

Men det forhinder ikke at hver og en av oss kan vise omtanke og viser at vi sørger med 22. juli-ofrene - enten vi møter dem i vår næreste familie, vår bekjentskapskrets eller på offentlige tilstelninger.

Nest etter terroraksjonene 22. juli minnes vi blomsternedleggelsene foran Oslo Domkirke og rosemarkeringene i mange av våre byer.

Norge er et lite land, på godt og vondt. Men noe av det fineste vi har ble demonstrert i sympatimarkeringene etter drapene.

Jeg vil benytte sjansen til å ønske alle lesere en fredfull og fin jul!

Reklame

Husker du disse to idiotene?