RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

En skam for fotballen

Når FIFA-president Sepp Blatter i dag gjenvelges, er det fordi korrupsjon har ødelagt hele organisasjonen.

Blatter ble valgt til president etter konkrete påstander om stemmekjøp. Hans 13-årige presidentperiode har vært et mørkt kapittel med påstander om kjøp av stemmer, svartebørssalg av billetter og avsløringer av at Qatar kan ha kjøpt fotball-VM i 2022.

I løpet av det siste halvåret er fire styremedlemmer suspendert, og Norges mann i FIFAs etikkkomité Sondre Kåfjord har rett i at organisasjonens omdømme er i fritt fall.

Likevel er det ingen aktuelle motkandidater til Blatter. På oppløpet var eneste spenning om han skulle gjenvelges for fire år, bare to år, eller om England ville få nok land med seg i forslaget om å utsette presidentvalget.

For å forstå hva som skjer, må man slutte å tenke på FIFA som en fotballorganisasjon og innse at det er en pengemaskin med 6,5 milliarder kroner i banken og årlige milliardoverskudd.

FIFA holder til i Zurich, og sveitsiske innsynsregler begrenser allmennhetens innsyn i pengestrømmene. I Sveits mener over 80 prosent av de spurte i en meningsmåling at Blatter er korrupt.

I dette spillet er Norge en mygg, og det er lurt av Norges Fotballforbund å gjøre ens ærend med UEFA. Planen er trolig å modne Michel Platini for å skape en kandidat som kan ta over etter Blatter. Per i dag ville Platini neppe vinne en kampvotering mot Blatter.

Den største håpet på forandring kommer gjennom sponsorene, som nå er lut lei av å bruke milliardbeløp på å bli dratt ned i den omdømmemessige sølen. Både Adidas, Coca-Cola og Emirates har sagt i fra. Hvorfor VISA holder munn, er vanskelig å forstå. Et finansselskap som lever av tillit kan ikke varig leve med å bli koblet til kjøp av stemmer og salg av svartebørsbilletter.

Blatters største prestasjon er at han har gjort fotball til mer enn en kamp mellom Europa og Sør-Amerika. Både Asia, Afrika og Midt-Østen er nå inne i den internasjonale fotballfamilien. Her  ligger også Blatters maktposisjon.

FIFAs etiske komité avsluttet nylig sin gransking av Sepp Blatter. De frifant ham for å ha akseptert kjøp av stemmer i regi av hans egen visepresident. Blatter forklarte at han hadde advart mot planen.

FIFAs president hadde altså kjennskap til at hans nærmeste medarbeider hadde tenkt tanken om å kjøpe stemmer. Sånn sett kan kanskje Sepp Blatter fremstå som den fremste blant likemenn i FIFA.

Uten at det er særlig ærerikt.