RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Er det rart folk går i butikken, men handler på nett?

Har butikkeiere rett til å «oute» kunder som kikker på varene, men som handler på internett?

I BUTIKKEN: Miljøpartiet De Grønnes byråd Lan Marie Nguyen Berg gikk i butikken, men ble beskyldt for å handle på nett. Nå har butikkeieren beklaget utspillet.
I BUTIKKEN: Miljøpartiet De Grønnes byråd Lan Marie Nguyen Berg gikk i butikken, men ble beskyldt for å handle på nett. Nå har butikkeieren beklaget utspillet. Foto: Faksimile (Nettavisen)

Miljøpartiet De Grønne fører en knallhard linje overfor bilister, og får kritikk fra handelsnæringen for å ødelegge for butikkene i sentrum.

Dette var bakgrunnen da MDGs miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg ble offentlig anklaget for å ha vært i en butikk for å kikke på klær, og mistenkt for å ha handlet på internett etterpå.

Les saken på Natt og Dag: Moteveteran Jan Andre Svean om Lan Marie Berg: - Bør nektes adgang til alle butikker i byen

En ting er at anklagen var feil og ble beklaget da MDGs byråd la frem en kvittering på kleskjøp. Det var altså storm i et vannglass.

Men det sentrale spørsmålet er om det er noen moralsk plikt for kunder til å se på varene og kjøpe dem samme sted.

Grunnproblemet er at fysiske butikker taper mot netthandel fordi forbrukerne foretrekker å bestille med noen få klikk, i stedet for å sykle eller ta bussen til byen. Miljøvennlig er netthandelen også.

For større produkter og tyngre matvarer foretrekker forbrukerne å bruke bil for å slippe å bære. Når det blir umulig i sentrum, velger folk flest å handle på handlesentre med gratis parkering.

Tilbake står et sentrum med turistbutikker og klær - inkludert mange eksklusive motebutikker. Samt restauranter, kafeer og frisører. Vi kan altså tilsynelatende leve av å klippe håret på hverandre.

Nå går flertallet på Stortinget inn for å fjerne den momsfrie netthandelen fra utlandet. Med Kristelig Folkeparti på vippen vil flertallet innføre moms, og på toppen kommer Postens gebyr på utrolige 158 kroner for å fortolle småvarer.

Forbrukerne blir taperne. Vinnerne blir slett ikke de fysiske butikkene i sentrum, men norske nettbutikker. Grensehandelen vil sikkert også fortsette oppover. I fjor handlet nordmenn for 15,1 milliarder på grensehandel - en vekst på 9,1 prosent. Nordmenn tok 8,6 millioner turer over grensen.

Poenget er at de fysiske butikkene blir skviset fra flere hold. Virkes handelsrapport viser at 81,5 prosent av kjedene har nettbutikk. De markedsfører altså de samme varene på nett i konkurranse med sine egne fysiske butikker.

Da er det ikke rart at kundene oppdras til å kikke på varene i butikken, men handle på nett. Over tid blir de fysiske butikkene nærmest «showrooms» for nettbutikkene, og da synker antallet arbeidsplasser i sentrum, mens lagrene og logistikken i netthandelen blir automatisert.

Dette er også rådet fra Virke. Alle bransjer må være synlige i alle kanaler, heter det. I praksis: Sats mer på netthandel.

Virke anslo netthandelen i Norge til 18 milliarder kroner i 2016, og anslår 14 prosents vekst i netthandelen både i 2017 og i 2018. Hvis estimatene treffer, øker altså netthandelen med 5 milliarder kroner på to år.

Netthandelen fra utlandet kommer i tillegg, og ligger på 15-20 milliarder kroner. Virke anslår at utenlandsk netthandel har økt tre ganger mer enn netthandel fra norske butikker, og at den utenlandske netthandelen vil bli syvdoblet frem mot 2030. Det aller meste er handel under momsgrensen på 350 kroner.

Det er forståelig at butikkeiere i sentrum fortviler over en bypolitikk som gjør butikkene deres mindre tilgjengelig ved å hindre bilkjøring og korttidsparkering.

Konkurransen blir tøff hvis de samme varene er billigere og lettere tilgjengelig på internett - spesielt når det er deres egne eiere som rir to hester.

Men det er nytteløst å trekke det moralske kortet overfor kunder som kommer inn og prøver og kikker på varene uten å handle.

Hva mener du? Har kundene en plikt til å handle i butikken, eller er det greit å prøve og se på klær, men handle plaggene på internett?