Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Er du interessert i innvandring, må du lese denne boken

Hvis du skal forstå integrasjonsproblemene i Groruddalen, så les boken både Erna Solberg (H) og Inga Marte Thorkildsen (SV) anbefaler i sommer.
FORFATTER: Zeshan Shakar har skrevet en glimrende bok om oppvekst på Stovner. «Tante Ulrikkes vei» er boken alle skal lese i sommer.
FORFATTER: Zeshan Shakar har skrevet en glimrende bok om oppvekst på Stovner. «Tante Ulrikkes vei» er boken alle skal lese i sommer. Foto: Julie Pike

Boken «Tante Ulrikkes vei» bør være obligatorisk for alle som er interessert i innvandring og integrering, eller som rett og slett har lyst til å lese en uvanlig god bok.

SOMMERFAVORITT: Svært mange svarer at akkurat denne boken skal leses i sommer.

Bokas hovedpersoner er Mo og Jamal, som er sønner av muslimske innvandrere. Den ene er flink på skolen, den andre dropper ut og røyker hasj.

Men begge sliter med å finne seg til rette i Norge, og rives mellom foreldrenes kultur og normene i det norske samfunnet.

Gjennom personlige beretninger får vi ta del i deres barndom og oppvekst i blokkene i Tante Ulrikkes vei på Stovner. Leserne kommer tett inn på personene og den sentrale kulturkonflikten.

Men først og fremst er det en medrivende roman og en ærlig skildring av mennesker av kjøtt og blod i et miljø mange av oss ikke kjenner fra annet enn avisoverskrifter og statistikk.

Som denne fra Statistisk sentralbyrå: Fleire og fleire med innvandrarbakgrunn i barnevernet

Forfatteren Zeshan Shakar er selv oppvokst på Stovner, og utdannet seg til statsviter og økonom. Han beskriver et miljø hvor enkelte av barna overlates til seg selv, lever i fattigdom med psykisk syke foreldre, og hvor det nesten ikke er kontakt mellom barnehage, skole og foreldrene.

STOVNER: Blokkene i Tante Ulrikkes vei.

I dag er Shakar spesialrådgiver i byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap i Oslo rådhus. I et intervju med Aftenposten mener han at at levekår og sosiale utfordringer er nøkkelen til å løse utfordringene i Oslo:

- Man må satse flere ressurser på elevene som trenger det mest. Man må aktivt skjevfordele ressursene til dem som har størst behov. Samfunnet er så gjennomorganisert i dag, og de som faller utenfor, faller desto lenger utenfor. Dette er komplisert, men utrolig viktig å gripe tak i, sier Zeshan Shakar i intervjuet med Aftenposten.

Verken boken eller forfatteren sitter på løsningen på integrasjonsproblemene, og det er heller ikke poenget. Boken kan leses av både innvandringsmotstandere og tilhengere av en romsligere integreringspolitikk. Begge gruppene vil finne argumenter for sitt syn.

Betegnende nok har Høyre-statsminister Erna Solberg boken på sin leseliste i sommer, mens SV-byråd Inge Marte Thorkildsen også trykker boken til sitt bryst.

De ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at skildringen av oppveksten til Mo og Jamal fortsatt er aktuell:

  • Blant norske barn uten innvandrerbakgrunn får 24 av 1000 tiltak fra barnevernet.
  • Andelen øker til 32 av 1000 blant norskfødte barn av innvandrere.
  • Blant utenlandsfødte innvandrerbarn generelt fikk 54 av 1000 tiltak fra barnevernet.
  • I den siste gruppen fikk 75 av 1000 barn fra Afrika og Asia hjelp fra barnevernet.

Hvor mange som ikke fikk hjelp, forteller ikke statstikken noe om. Statistikken forteller heller ikke noe om menneskene bak tallene.

Men det gjør Zeshan Shakars bok.

Derfor bør du lese den.

Har du lest «Tante Ulrikkes vei»? Er du enig i at den var god, eller vil du heller anbefale folk å lese noe annet?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).