RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Er Frp spedalske?

 
 

Karita Bekkemellem har bestemt seg for å slutte å behandle Fremskrittspartiet som spadalske.

Tidligere Ap-statstråd Karita Bekkemellem har holdt foredrag for Fremskrittspartiet. Det skulle bare mangle om ikke Legemiddelindustrien vil snakke med et av landets største politiske partier.

Norge har vært heldig med sitt høyreradikale parti.

I motsetning til mange andre europeiske land har vi et demokratisk høyreparti, som heller ikke befinner seg så veldig langt fra de andre partiene i synet på innvandring.

Partiet har hatt sine politiske skandaler, og oppfattes av de andre partiene som en upålitelig forbundsfelle som litt for ofte lar seg styre av populære strømninger.

Men slik meningsmålingene nå ligger, er det likevel all grunn til å forvente at Frp og Siv Jensen blir en del av et mulig borgerlig flertall etter stortingsvalget i 2013.

Da blir det en vanskelig balansegang for de andre borgerlige partiene å på den ene siden være avhengig av partiets støtte - og på den annen side behandle Siv Jensen som politisk spedalsk.

Det er dette Karita Bekkemellem trolig har sett når hun som leder for Legemiddelindustrien har sagt ja til å foredra på et strategimøte i Frp.

- Jeg er ikke lenger Ap-politiker og hadde stilt opp for både Høyre, Venstre og KrF hvis de hadde spurt om det samme, sier hun til Nettavisen.

Hun leder en bransjeorganisasjon med 4000 ansatte, som leverer varer og tjenester for rundt 18 milliarder kroner årlig til helse-Norge.

At det i hele tatt blir en diskusjon om Karita Bekkemellems foredrag skyldes at hun holdt det for Fremskrittspartiet. Hadde hun snakket for andre partier, ville knapt noen leet et øyelokk.

Fra sidelinjen er det et underlig rollespill mellom Frp og omverdenen - enten det er snakk om konkurrerende partier eller medier. På den ene siden behandles partiet annerledes enn alle andre partier - på den annen side er partiet også flink til å ta en offerrolle.

Det er ikke noen rett for Frp å være med i allianser, og det er lov for de andre partiene å være taktiske. Samtidig bidrar det til politikerforrakt når velgere år ut og år inn opplever at deres støtte til Frp ikke gir noe politisk gjennomslag.

Om ett år er det slett ikke usannsynlig at Frp får rundt 15 prosents oppslutning, og like mange stemmer som Venstre, KrF og Senterpartiet til sammen.

Da vil Siv Jensen neppe finne seg i å bli behandlet som spedalsk.

Hvis det er en truende tanke, så er det bare å venne seg til den.

Blir det regjeringsskifte, vil det skje med Frps støtte eller deltakelse. Det betyr at partiet får makt, og da er det logisk for interesseorganisasjoner som Legemiddelindustrien å venne seg til en ny virkelighet.