*Nettavisen* Nyheter.

Er NRK venstrevridd?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Kilde: Opplysningskontoret/Twitter.

Kringkastingsrådets krav om høyreorientert humor i NRK har fått gjennomgå på sosiale medier.

Det er noe uprinsippielt med et råd som skal hviske redaktøren i øret. Både i norsk lov og i presseetikken er det et viktig prinsipp at redaktøren er ansvarlig og uavhengig, men i NRK er det altså annerledes.

Bakgrunnen for gårsdagens debatt er alvorlig nok. Mange på høyresiden mener at NRK er venstrevridd, både i sin nyhets- og aktualitetsjournalistikk, og altså også i satireprogrammer.

Det fikk kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til å innvende at «et program som Nytt på nytt har flere gjester fra den blå siden enn den røde».

I seg selv en interessant opplysning. Er det slik at NRK fører statistikk over venstreorienterte og høyreorienterte gjester i humorprogrammene sine? (Jeg har til nå trodd at gjestene først og fremst ble invitert for å være morsomme).

Men la oss akseptere premisset. La oss si at vitsemakerne og programlederne er morsomme, men venstrevridde. Hva gjør vi da?

Kringkastingsrådet vet svaret: «NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden. Ved å prøve å bygge opp noe slikt, kan NRK gi et viktig bidrag til større mangfold i humor-Norge».

Uttalelsen er en lissepasning til folk på sosiale medier som umiddelbart kunne fastslå at Kringkastingsrådet selv åpenbart er et et slikt satiremiljø på høyresiden.

I neste omgang må man lure på hvordan Kringkastingsrådet mener oppbyggingen av et slikt høyreorientert satiremiljø skal gjøres, og ikke minst hvordan man etterpå skal følge opp at det er nok vitser fra høyresiden.

Heldigvis ble forslaget skutt ned også av kommentatorer fra høyresiden, som så det absurde i et politisk pålegg mot en statsfinansiert kringkaster om å begynne å lage humor med politisk slagside.

- Selv frykter jeg at rådets anmodning vil føre til en uheldig polarisering av det statsfinansierte norske satiremiljøet, med fare for radikalisering i begge ender, skriver Kjetil Rolness på Facebook.

Les mer her: Slik latterliggjøres Kringkastingsrådet på sosiale medier

Det dumme med rådets anmodning er at kritikken mot et venstrevridd NRK blir lett å avfeie og latterliggjøre. Noe av den er uansett urimelig. Det ligger i journalistikkens - og humorens - natur at den sparker oppover, og det kan fort oppfattes som venstrevridd.

Men mange seere mener at Arbeiderpartiet får særbehandling, at typiske høyreside-diskusjoner blir holdt nede, og at humoristene i NRK konsekvent er fra venstresiden. For en allmennkringkaster er slik kritikk viktig å høre på og diskutere.

Det slipper de nå, etter at Kringkastingsrådet sa sitt. Det neste blir vel krav om balanse mellom by og land i humoren, eller mellom kvinner og menn. Og hva med å dyrke frem et samisk satiremiljø?

PS: Som en ekstrabonus kan jeg tilegne Kringkastingsrådet følgende politisk balanserte vits:

Kringkastingsrådet: - Ingen tar oss alvorlig.

Alle andre: - Nei nå tuller dere.

Hva mener du? Har Kringkastingsrådet rett i at NRKs humorprogrammer er venstrevridde, og er det i så fall et godt forslag å dyrke frem høyrevridd humor?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag