*Nettavisen* Nyheter.

Et iskaldt og ondt monster

Ren ondskap bak en ufølsom maske. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik ville drepe alle de 600 på Utøya og henrette Gro Harlem Brundtland og Eskil Pedersen. Han fremstår som et iskaldt og ondt monster.

Dag 4 ble den mest rystende til nå i terrorrettsaken. Uten å fortrekke en mine redegjorde den terrortiltalte for hvordan han valgte ut målene.

Han hevder å ha tenkt på en voldelig aksjon helt siden han var 18-19 år, og beskriver sin ideologi som en blanding av nasjonalkonservatisme, nasjonalsosialisme og militant kristendom.

Han ville drepe alle på Utøya, og vurderte også å bombe 1. mai-toget i Oslo

Hva som til slutt fikk ham til å tippe over, er fortsatt en gåte. Men han beskriver lange perioder hvor han spilte World of warcraft 16 timer i døgnet, og øvde seg opp i sikteteknikk gjennom skytespillet Call of Duty.

Samtidig gikk han på anabole stereoider, og tok en mikstur av efedrin, koffein og aspirin.

I retten forsøker Anders Behring Breivik å fremstå som gjennomtenkt og rasjonell, men det som kommer igjennom er en livsfarlig, målrettet person - et iskaldt og ondt monster i sin egen fantasiverden av konspirasjoner, en salig blanding av ulike ekstreme ideologier, iblandet skytespill og medikamenter.

Nå har han hatt ni måneder på å tenke igjennom de ufattelige lidelsene han har påført uskyldige mennesker og pårørende - uten at et har gitt et fnugg av empati: - Jeg står for det jeg gjorde på Utøya, jeg ville gjort det samme igjen, sa han om sine massedrap på barn og ungdommer.

I retten i dag fortalte Anders Behring Breivik at han helst ville brukt tre bomber og brukt skytevåpen.

Han ville drepe alle på Utøya, og vurderte også å bombe 1. mai-toget i Oslo.

Han vurdert en rekke ulike mål: Slottet, Stortinget, Regjeringskvartalet, Arbeiderpartiets hovedkontor og Rådhuset. Noen ble forkastet fordi det var for mange «sivile bygninger» rundt dem - Slottet ble forkastet fordi han som royalist mener at det er et «uakseptabelt mål».

Å ta livet av ungdommer ned til 14-15 års-alderen synes han derimot var riktig.

Han var også innom planer om å dra til Blitzhuset og Dagsavisen og henrette alle der - i tillegg til journalistkonferansen STUP og NRK.

Massedrapsmannen klarte å drepe 77 mennesker, men hadde gjerne tatt med flere tusen mennesker i døden. Han endte opp med Regjeringskvartalet fordi bomben ikke ble ferdig før i fellesferien, og håpet å drepe hele regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg.

Han ønsket å henrette Gro Harlem Brundtland, filme henrettelsen og legge den ut på internett.

Om Anders Behring Breivik er psykotisk og strafferettslig utilregnelig, blir opp til retten å bestemme.

Han kommer uansett til å bli sperret inne for resten av livet. Det virker utenkelig at selv en syk Anders Behring Breivik skal kunne «helbredes» og noensinne slippes løs i samfunnet. Og blir han regnet som strafferettslig tilregnelig, så er det utenkelig at noen vil slippe ham ut av forvaring.

Han er en iskald, følelsesløs barnemorder - og lever i sin syke verden.

Selv hans meningsfeller vender ryggen til voldsbruken, og som propaganda var massedrapene 22. juli mot sin hensikt. Anders Behring Breivik er korsfarer i sin egen private krig mot alt og alle. Han oppfatter seg som en kristen royalist, men belønner seg selv med voldsspill og luksusprostituerte - og vurderte å bombe Slottet.

Gal eller ikke - man må langt inn i psykiatrien for å forstå at et menneske kan bli så ondt.

Hvis vi noensinne vil forstå det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.