Tusvik & Tønne er en av landets største podcaster, og det står i presentasjonen at det er et sted de må «få lov til å tømme seg». (Skjermdump: Tusvikogtonne).


Komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne brukte podcasten til å æreskjelle en navngitt person. Det kan de fritt gjøre for presseetikken gjelder ikke sosiale kanaler.

- Sigrid og Lisa er to altfor frittalende komikere. Ett sted må de få lov å tømme seg, det er blitt til Tusvik & Tønnes podcast, heter det på hjemmesiden.

Mandagens ekstrasending var i det alt vesentlige viet Lisa Tønnes illebefinnende og innleggelse på Sykehuset Innlandet på Hamar.

Men slutten av sendingen inneholdt knallhard kritikk mot ektemannen, tidligere P3-programleder Kyrre Holm Tønne Johannesen. Tønne sa rett ut at hun oppfattet det som et «svik», da han ikke besøkte henne på sykehuset, men gjorde noe annet i stedet.

Også en annen, men anonymisert person, fikk gjennomgå.

Les saken: Lisa tønne fikk illebefinnende: - Jeg går helt i svart

Nesten en time brukte Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne på å fortelle om Tønnes innleggelse på sykehus, og ektemannens angivelige svik da han ikke kom på sykehuset. (Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix).

Podcasten ble startet i 2012, og har angivelig over 300.000 faste lyttere i måneden. Den finnes på en rekke podcastnettsteder, men går likevel under radaren for Norsk Presseforbund, Pressens Faglige Utvalg og Vær varsom-plakaten.

Årsaken er enkel - hverken komikere eller sosiale tjenester kommer inn under pressens etiske regelverk.

Det spiller ingen rolle at Sigrid Bonde Tusvik skriver faste kommentarer i Dagsavisen hver fjerde uke, eller at hun leder Gullruten på TV 2.

Men selv om budskapet ikke er spredt i redigerte medier, gikk budskapet hjem på sosiale kanaler, og podcasten startet en rykteflom for å finne ut mer om anklagene.

Til slutt skrev Lisa Tønne: - Takker for fine meldinger. Og husk at jeg vil bare ha elsk på meg, ikke hat på han.

Statusoppdateringen er kommentert over 400 ganger, og likt av 1,700 lesere, så podcasten og reaksjonene har fått stor spredning.

Kommentarfeltet på Facebook er fylt av hjerter, kjærlighet og støtteerklæringer til Lisa Tønne.

Det er liten tvil om hvem som har sympatien på sin side.

Ironisk nok har ektemannen sin egen podcast Krisemøte, sammen med Kristopher Schau, som «handler om to menns kamp mot klokka».


Den offentlige konflikten mellom de to kjente personene får gå sin gang.

Men det er interessent å se på hvilke etiske og juridiske rammer som ligger rundt våre nye medier.

Bonde & Tusvik lages hos produksjonsbyrået Både Og, mens produksjonsselskapet Monster produserte podcasten Krisemøte frem til forrige årsskifte.

Begge selskapene arbeider også for etablerte medier som kommer inn under presseetikken.

Normalt forholder Monster seg klart til presseetiske normer når de lager programmer for kunder som TV 2. Men det samme regelverket gjelder altså ikke i store utbredte podcaster eller på Facebook - selv om de sosiale mediene kan ha vel så stor utbredelse.

Vær varsom-plakaten er etiske normer for trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner, og Pressens Faglige Utvalg behandler bare klager på publikasjoner og journalister som er medlemmer av presseorganisasjonene.

Du kan se hvem som er omfattet her: Norsk Presseforbund - medlemmer

Et redigert medium ville neppe gjengitt alle anklagene fra Lisa Tønne mot ektemannen, ikke minst fordi god presseskikk krever at man tar hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barna. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering.

Les mer: Vær varsom-plakaten

Heller ikke blogger kommer normalt inn under presseetikken. Unntaket er hvis bloggen publiseres via et redigert medium (slik denne bloggen er distribuert hos Nettavisen). Da kommer den inn under presseetikken.

En lignende diskusjon er ført om bøker, der flere forfattere har utlevert familien i litterære, men ganske selvbiografiske romaner.

Forlagsbransjen har motsatt seg krav om å innføre et etisk system som pressen, men insisterer på at det gjøres i hvert enkelt forlag.

På sosiale medier og Facebook er det ingen redaktør mellom de som ytrer seg og offentligheten.

Likevel klager mange på «falske nyheter» i redaktørstyrte, etablerte medier - mens podcaster slipper unna.

Det er et paradoks.

Hva mener du? Er det greit å være frittalende i en podcast, eller bør man følge Vær varsom-plakaten?