EU-skeptikere på fremmarsj

Tigging og kriminalitet følger med den nye innvandringen fra de nye EU-landene i Øst. Foto: UDI.

Både i Sverige, Finland og i Storbritannia er EU-skeptiske partier på fremmarsj, og i Norge skal man lete med lupe etter entusiastiske EU-tilhengere.

Mens det er høyresiden som er skeptiske til EU innenfra, er det venstresiden i Norges som er mest imot norsk medlemskap.

- EU har ført til mer innvandring i og til Europa enn noen gang tidligere. Det er et problem for sjåvinistene, men bør være det motsatte for venstresida. Jeg tror framgangen til Sannfinländarna og andre høyrenasjonalister vil gjøre det veldig ubehagelig for radikale å være EU-motstandere i framtida, sier Europabevegelsens generalsekretær Trygve G. Nordby til Klassekampen.

I dag lanserer Europabevegelsen boken «Radikalt Europa». Blant bidragsyterne er Ap-partisekretær Raymond Johansen og LOs Trine Lise Sundnes.

Boken er et forsøk på å få venstresiden til å bli EU-tilhengere. Det er i så fall en lang og tung jobb. I Klassekampens EU-måling for april sier 57 prosent av Aps velgere nei til EU-medlemskap, mens 86 prosent av SV-velgerne er mot.

Snarere er det mer sannsynlig at både venstresiden og høyresiden i Norge blir mer EU-spektiske.

Venstresiden er tradisjonelt imot EU fordi de ikke vil flytte nasjonal makt til Brussel. De nye høyrepartiene er imot pengeoverflyttinger til land som Hellas og Portugal, og frykter følgene av økt innvandring fra nye, fattige EU-land i øst innenfor Schengen-samarbeidet.

Den ferskeste undersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå viser at nordmenn har et mer positivt syn på innvandring. I 2002 mente 66 prosent av de spurte at innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv. Det samme tallet for 2010 var 78 prosent!

Det er faktisk ingen holdepunkter for at nordmenn flest har blitt mer innvandrerfientlig. Snarere tvert imot.

Du kan lese hele rapporten her: Holdninger til innvandrere og innvandring 2010

Tallene viser at nordmenn er positive til arbeidsinnvandring, og har et ønske om at innvandrere skal komme i jobb og bli så «norske» som mulig.

Det nye i Norge er at de fleste EØS-borgere nå kan komme til Norge, og at de kun trenger å registrere seg hos politiet for å oppholde seg i Norge i mer enn tre måneder.

En rask titt i UDIs årsmelding viser at det er folk fra Polen, Litauen og Latvia som kommer til Norge. Ser vi ut vinduet eller har øynene med oss i gatene, så er det rumenerne som dominerer. Fersk statistikk fra Danmark viser enorm vekst i vinningskriminalitet utført av borgere fra de nye EU-landene.

Det er slett ikke usannsynlig at dette vil føre til økt motstand mot EU også på den norske høyresiden.

Derfor tror jeg ikke på Trygve G. Nordby og Europabevegelsen drøm om å skape begeistring for EU på norsk venstreside.

Snarere er det mer sannsynlig at både venstresiden og høyresiden i Norge blir mer EU-spektiske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.