Europas dyreste mat

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Landbruksmininster Trygve Slagsvold Vedum ga nylig bøndene et rekordoppgjør - og gjorde norsk mat enda dyrere for forbrukerne. Foto: Torbjørn Tandberg.



Norge har Europas høyeste matpriser. Er det rart at nordmenn bruker feriedager på å valfarte til Sverige?

Se godt på bildet av landbruksmininsteren og grafikken for matpriser i Europa.

Polen ligger lavest, mens norske priser er klart høyest av alle de 27 landene som er målt.

- Norge hadde i 2012 Europas desidert høyeste prisnivå på mat. Melk, ost og egg er spesielt dyrt i Norge, fastslår Statistisk sentralbyrå.

Hvis du må betale 100 kroner for noen varer i Europa, er dette prisen i Norge:

  • Matvarer og drikke: 187 kroner
  • Melk, ost og egg: 214 kroner
  • Brød og kornprodukter: 183 kroner
  • Tobakk og alkohol: 270 og 288 kroner.

Tror du det ikke, kan du se tabellen her: Prisnivå for utvalget varegrupper og land

Norsk landbrukspolitikk er en katastrofe.

Vi bruker rundt regnet 20 milliarder kroner i året på direkte støtte og importvern.

Likevel har vi altså Europas dyreste mat - og landbruket avvikles i rekordtempo.

- Fra 1959 til 2011 er antall jordbruksbedrifter redusert fra 198.000 til 45.500, skriver SSB.

I samme periode er antallet årsverk redusert med 85 prosent. Vi har under 50.000 bønder, svært mange er deltidsbønder, og det er kanskje like bra: - Jordbruket utgjorde 1,8 prosent av den totale sysselsettingen, og 0,3 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt (BNP), skriver SSB.

Landbruksansatte har altså 1/6 av produktiviteten til resten av den norske økonomien.

Så hvorfor fortsetter vi å bruke milliardbeløp på å dyrke dyr mat vi kunne importert til en brøkdel?

Nylig ga regjeringen bøndene 1,3 milliarder kroner i i årets landbruksoppgjør. Halvparten kommer fra staten, mens resten betales av forbrukerne gjennom dyrere matpriser.

Les også: Valgflesk til bøndene

Senterpartiet forsøker å innbille oss om at norsk matproduksjon er viktig for å sikre oss mat, men det er en total misforståelse.

For et lite land som Norge er det mye større sikkerhet i at mat er en global handelsvare.

De siste 13 årene kunne vi eksempelvis kjøpt korn for halv pris på hvetebørsen i Paris, fremfor å dyrke den selv i vårt klima.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Den røde streken er prisen på norsk hvete - den grønne er markedsprisen i Europa.

Det er altså ikke tilfeldig at Norge har Europas desidert høyeste matpriser.

Vi velger å bruke milliarder på et ulønnsomt landbruk. Det betaler vi gjennom skatteseddelen.

Norge har brukt over et halvt oljefond (2.500 milliarder kroner) på å holde liv i denne næringen siden 70-tallet.

Men det er ikke nok. I tillegg betaler forbrukerne hver eneste dag regningen i form av Europas høyeste matpriser i butikken.

Til daglig har vi ikke noe valg, for Norge har tollmurer for å hindre import av billigere mat fra utlandet.

Spørsmålet er hvor lenge norske forbrukere - og velgere - finner seg i dette.

Tegn tyder på at tålmodigheten snart er slutt.

For øyeblikket ligger Senterpartiet rett rundt sperregrensen, mens nordmenn i hopetall drar til Sverige, Danmark og Tyskland og kjøper billig mat.

Kanskje noen har sett en sammenheng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.