RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Faren er at Donald Trump ikke vet hvordan krigen skal avsluttes

Norge kan havne i klemma når USA og Kina dundrer sammen i en global handelskrig startet av Donald Trump.

HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump har satt i gang en handelskrig som kan ryste hele verdensøkonomien.
HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump har satt i gang en handelskrig som kan ryste hele verdensøkonomien. Foto: Evan Vucc (NTB scanpix)

Selv de mest innbitte tilhengerne av USAs president må riste på hodet over handelskrigen han nå har satt igang. I går ble krigen trappet opp - først av USA, og så gjennom gjengjeldelser fra Kina:

■ USA har innført en toll på 10 % på kinesiske varer, noe som fordyrer dem med 200 milliarder dollar på vei inn til det amerikanske markedet.

■ Kina svarte med tilsvarende satser, og mål om å fordyre amerikanske varer med 60 milliarder dollar inn til det kinesiske markedet.

Det eneste positive er at satsene er lavere enn det partene har truet med tidligere, så børsene tok handelskrigen med ro. Utrolig nok er finansmarkedene tilsynelatende immun mot påfunnene til Donald Trump.

Selv på hjemmebane får Trump motbør fra egen handelsnæring og industri. - Som tusener av virksomheter har vitnet om og forklart til administrasjonen, så er tollen en skatt på amerikanske familier, sier lederen for den nasjonale handelsorganisasjonen, Matthew Shay, til Financial Times.

Kina er ingen uskyldighet i denne krigen. Landet er proteksjonistisk og hindrer aktivt utenlandske virksomheter å komme inn på det kinesiske markedet. 

Det er forståelig at USA vil bruke harde midler for å åpne opp den kinesiske muren, men det er farlig å sette igang en handelskrig uten en klar plan om hvordan den skal avsluttes. Til nå har Kina trappet opp krigen hver gang USA har utfordret.

China promises 'retaliation' against new US tariffs

Beijing vowed to retaliate against Donald Trump on Tuesday, saying the US president's decision to slap tariffs on more than half of all Chinese imports had undermined efforts to reach a negotiated settlement and would spark counter-measures.

Lederen for FedEx, Fred Smith, sier at han er bekymret, fordi «... historien er veldig, veldig klar på at de landene som bruker åpne markeder også er de landene som gjør det best».

Kina blunket ikke, men gjengjeldte det siste angrepet fra Donald Trump øyeblikkelig med å sette toll på mer enn halvparten av den kinesiske importen fra USA med 60 milliarder dollar.

Begge parter har mer på lager, og har gjensidig truet med opptil 25 prosent toll på hverandres varer. En slik opptrapping gjør importvarer dyrere for begge landenes innbyggere, men mer alvorlig sett med norske øyne - det vil begrense veksten i verdensøkonomien, være ødeleggende for internasjonal handel, og redusere etterspørselen etter olje og shipping. Norge kan altså lett bli i klemme.

Donald Trump dundrer videre med stadige Twitter-meldinger som denne:

Det store spørsmålet er om Donald Trumps taktikk virker, og om Kina bøyer av. Den amerikanske presidenten som over tid har hatt mest suksess overfor kineserne, er Richard Nixon og hans «pingpongdiplomati», som tinet opp frontene og åpnet for et toppmøte med formann Mao Zedong.

FØRSTEDAMEN: Her er USAs førstedame, Pat Nixon, på besøk i Beijing i februar 1972.

Norge har ferske erfaringer med hvor standhaftige kineserne er, og hvor lite villige de er til å tape ansikt. I verste fall ender vi opp med en langvarig handelskrig der alle taper - i beste fall bøyer kineserne av, og man blir enige om en rettferdig handelsavtale.

Donald Trumps siste twittermelding er ikke oppmuntrende: - Kina har utnyttet USA på handel i mange år. De vet også at jeg er den ene som vet hvordan det kan stoppes. Det vil bli store og hurtige økonomiske gjengjeldelser mot Kina hvis våre bønder, gårdeiere og/eller industriarbeidere blir angrepet.

Foreløpig er det altså lite som tyder på at Donald Trump vet hvordan krigen skal avsluttes, og det er også en tragisk erfaring fra kriger: De er lette å sette i gang, og vanskelige å avslutte.

Hva mener du? Er USAs president Donald Trump mannen som får til en rettferdig handelsavtale med Kina, eller har han satt igang en ødeleggende handelskrig han ikke vet hvordan han skal avslutte?