Farlig hat mot muslimer

Moa er en av 170.000 nordmenn som enten har flyttet til Norge fra et muslimsk land, eller er barn av foreldre fra et slikt land. For meg er han først og fremst en dyktig fotballspiller. Foto: Kyrre Lien, Scanpix.

Enkeltpersoners hat mot muslimer forurenser en sunn debatt om innvandring.

Den norske internettdebatten blir bedre og bedre. Men på et punkt henger det fortsatt igjen mye grums: I debatten om innvandring generelt og muslimer spesielt.

I går og i dag har flere hundre engasjerte fotballsupportere diskutert Rosenborg på denne bloggen, og debatten er både saklig og full av temperatur. Det er bra, og med et litt provoserende utgangspunkt må man finne seg i motbør.

Les bloggen her: Er Rosenborg bra for Norge?

Og les reaksjonene: - Makan til misunnelse og sutring

I debatten om innvandring, asylsøkere, islam og muslimer går det derimot ofte over stokk og stein. Det verste er ytringer som er direkte menneskefientlige. Enkelte innlegg er så hatefulle at de avslører skremmende holdninger. Hvor mange det er snakk om, er vanskelig å si. Kanskje ikke mer enn noen håndfull personer, men de klarer å avspore nesten enhver nyansert debatt om temaet.

I disse dager diskuteres det om negative holdninger til muslimer er årsak til liten givervilje til flommen i Pakistan. Det tror ikke jeg. Snarere er det vel det at katastrofen er så langt borte både geografisk og mentalt som gjør at nordmenn flest ennå ikke har åpnet lommebøkene. Når vi får enkeltmenneskers skjebne nær innpå oss, har nordmenn alltid vært både generøse og empatiske. Det er et sympatisk trekk.

Likevel er det skremmende at spørsmålet kan stilles, og det er ikke tvil om at mange nordmenn er skeptiske til islam og enkelte direkte fientlige til religionens tilhengere. Noen tror i fullt alvor at Norge om kort tid blir muslimsk.

Fakta er at Norge har rundt 170.000 innvandrere og norskfødte fra land der islam er hovedreligion, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Gruppen teller alt fra nyankomne kvinner fra Somalia, til arbeidsvinnvandrere fra Pakistan på 70-tallet og til voksne personer som er født og har bodd hele sitt liv i Norge. Noen er sterkt religiøse, andre er ikke-troende, og noen har vendt ryggen til sin religiøse bakgrunn.

Iranske kvinner i Tehran er rimelig langt unna Moa. AFP PHOTO/ATTA KENARE

Når eksempelvis Moa spiller med det norske flagget på brystet, så er han først og fremst norsk. Og det er relativt langt fra Hannover-spilleren til strengt religiøse og militante muslimer som tyr til vold. Blant to milliarder mennesker er det rimeligvis store variasjoner.

Lærdommen er å skille snørr og barter. Det er bra med en kritisk diskusjon om islam. Religionens tilhengere må finne seg i ikke-troende kritiserer de religiøse forestillingene sønder og sammen.

Det er også greit med en skarp kritikk av holdninger innenfor enkelte muslimske miljøer. I Norge aksepterer vi ikke omskjæring, kvinnediskriminering og mangel på toleranse. Men vi må også tåle kritikk mot vår vestlige livsstil, selv om vi ikke lar andre ta fra oss individuelle rettigheter vi har brukt hundrevis av år på å kjempe frem.

Men derfra til å akseptere hat mot en gruppe personer kun fordi de har en religiøs tro, er uaktuelt.

Å la enkeltpersoners hatefulle ytringer få stå uimotsagt kan være farlig, selv om de kun snakker for seg selv og sine nærmeste pårørende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.