Gå til sidens hovedinnhold

Femti år med snusk på Stortinget

Våre øverste politikere fester og drar på halvprivate reiser på skattebetalernes regning. Her må det ryddes opp.

Det er snart 50 år siden Kapital-redaktør Trygve Hegnar avslørte en SV-politikers diettjuks på Stortinget.

Siden har det vært en serie saker som har variert fra gullpensjon til tvilsomme etterlønnsordninger.

Felles er viljen hos enkelte til å utnytte reglene til egen vinning og sende regningen til dem som har gitt dem tillit - altså skattebetalerne.

Sist ut er Fremskrittspartiets Helge André Njåstad, som har vært i overkant kreativ når han har blandet privatreiser med tjenestereiser.

Les mer på NRK: Frp-topp la møter til Geilo i påsken - lot Stortinget betale

Saken rammer Fremskrittspartiet bare to måneder etter at Aftenposten avslørte at representanten Mazyar Keshvari trikset med reiseregninger. Siden har Stortinget anmeldt ham for å ha levert reiseregninger for reiser som ikke har funnet sted - og for 290.000 kroner i udokumenterte reiser.

Det samme gjelder partigruppene, som har brukt store penger på festing.

Høyre og Fremskrittspartiet er "verstinger", med henholdsvis 13.000 og 27.000 kroner i velferdskostnader per representant. To Venstre-topper dro på en feiring i Trøndelag på Stortingets regning. Og flere av partiene har hardnakket å gi innblikk i hva de har brukt pengene til.

Et stort spørsmål er om Stortinget er for rause med seg selv. Med de ferske avsløringene er det på høy tid å vurdere om 175 millioner kroner i året til partigruppene er for mye penger.

Les også

Stanser diett-jukset etter 30 år

Felles er elendig kontroll, og høy grad av tillit.

Den tilliten har store deler av Stortinget nå vist at de ikke fortjener.

- Dette regelverket kan umulig være godt nok. Det er mulig Njåstad er innenfor Stortingets regelverk, med da er det på tide at stortingsrepresentantene, presidentskapet og administrasjonen setter seg ned og diskuterer om dette er et regelverk man er tjent med, sier administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

Det sies at leilighet gir tyv, eller at folk lett faller for fristelsen hvis de får mulighet til en uhederlig gevinst. Nettopp for å unngå slike fristelser, har de fleste firmaer grundige rutiner for å behandle reiseregninger og refusjoner.

Lang erfaring viser at stortingspolitikere er omtrent like hederlige som folk flest, og at det finnes brodne kar overalt. Følgelig er det på høy tid at Stortinget skjerper regelverket og kontrollmekanismene.

Det er tross alt våre penger de bruker.

Kommentarer til denne saken