Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Fjern alle religiøse helligdager

Hvorfor må de som ikke tror på Gud tvinges til å ta fri Kristi Himmelfartsdag?
DROPP HELLIGDAGENE: Sogneprest Einar Gelius har et godt forslag når han vil fjerne de minst hellige kristne helligdagene.
DROPP HELLIGDAGENE: Sogneprest Einar Gelius har et godt forslag når han vil fjerne de minst hellige kristne helligdagene.

Statskirken er avviklet, men fortsatt ser kalenderen for mars til mai ut som et barn med røde hunder. Ikke mindre enn åtte helligdager skal avvikles på to måneder.

Jeg har ikke noe imot at kristne mennesker bruker en fridag på å markere skjærtorsdag eller 2. pinsedag.

Men det er prinsippløst at alle andre - og de er i stort flertall - skal markere dager de ikke har noe forhold til.

Den kristne studentlederen Ingvild Yrke begynner i feil ende når hun vil «gi bort» noen av de kristne helligdagene til kvinnebevegelsen, miljøbevegelsen og muslimer.

Tvangen til å bruke fridagene blir ikke mindre om de låses til kvinnedagen 8. mars, verdens miljødag 5. juni eller muslimenes helligdag, id.

Igjen: Jeg har ingen ting imot at folk bruker sine fridager på disse dagene, men hvorfor skal alle andre tvinges til å gjøre det samme?

Bare en drøy tredjedel av befolkningen tror på Gud, men deres religiøse tro avgjør når alle de andre kan bruke fridagene sine.

Underlig nok er et liberalistisk parti som Fremskrittspartiet i harnisk over forslaget: - Man kan med rette spørre om såkalte prester og kristne, som bevisst og aktivt jobber for å fjerne kristendommen og dens relevans for å innføre islamsk innflytelse og dominans, virkelig er kristne og tjener herren eller helt andre krefter, sier lederen for Oslo Fremskrittsparti, Mazyar Keshvari, til Klassekampen.

Det grunnleggende spørsmålet er om religion i det hele tatt skal definere samfunnets felles fridager. Den norske kirke har mistet 90.000 medlemmer de siste årene, og nå er det bare drøyt 50 prosent av nyfødte barn i Norge som blir døpt.

Rundt 620.000 tilhører et tros- eller livssynssamfunn utenfor Den norske kirke, og allerede i 2013 svarte 39 prosent av befolkningen at de ikke tror på Gud, 37 prosent svarte ja, mens 23 prosent er usikre.

I klartekst: Bare en drøy tredjedel av befolkningen tror på Gud, men deres religiøse tro avgjør når alle de andre kan bruke fridagene sine.

Sogneprest Einar Gelius er enig i at mange av de kristne helligdagene kan fjernes: - De fleste helligdagene har ingen betydning for folk, og kan avskaffes. I mai er det ekstremt mange røde dager, sier han til Agderposten.

Gelius vil fjerne alle «2. dagene» til vanlige arbeidsdager: Altså andre påskedag, andre pinsedag og andre juledag. Disse dagene er ikke spesielt hellige, så det er et godt sted å begynne.

Men Gelius vil gå videre, og mener at også skjærtorsdag og Kristi himmelfartsdag står lagelig til for hugg. Mitt tips er at svært mange som har fri disse dagene, ikke aner hvorfor.

Test deg selv: Hvorfor holdes skjærtorsdag hellig?

Den voldsomme debatten rundt religiøse fridager skyldes at de sauses sammen i en slags sivilisasjonskamp mellom kristendom og islam, med spredning langt inn i innvandringsdebatten.

Når debatten går langs de linjene, så mister man av syne flertallet som er ganske avslappet til religion. Mange har eksempelvis latt være å melde seg ut av Den norske kirke, selv om de ikke tror på Gud.

Etter min oppfatning er det en avsporing fra det prinsippielle. Folk flest har rett på fridager, og det blir stadig mindre grunn til å låse dem til religiøse høytider som betyr stadig mindre. Dropp alle religiøse helligdager, og ikke innføre nye.

Hva mener du? Kan folk få bestemme når de vil bruke fridagene sine selv, eller må de være låst til kristne helligdager?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).