RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Flest klager på Facebook

 

Svært mange ønsker hjelp til å slette ting de selv har lagt inn - for eksempel på Facebook.

Facebook og sjikane er det største problemet for folk som oppsøker tjenesten Slettmeg.no. Mange vet ikke hvordan de kan slette en profil.

Nesten alle nordmenn har en profil på Facebook, men det er også denne tjenesten som er «verstingen» når folk vil fjerne elektroniske spor.

Nær 40 prosent av alle henvendelsene til den statlige tjenesten Slettmeg.no gjelder Facebook. Deretter følger Google og Hotmail. Den typiske henvendelsen er ønske om hjelp til å få slettet en profil.

Slettmeg.no mottok over 500 henvendelser i sommer, og nettstedet hadde 131.000 sidevisninger. Med all omtalen nettstedet har fått, tyder det på at sletting og sjikane på internett er et problem - men kanskje ikke så gigantisk som mange har fremstilt det som.

Det er like mange kvinner som menn som vil ha hjelp til å fjerne opplysninger, og den typiske klager er mellom 15 og 30 år, og bor i eller rundt Oslo, Bergen og Stavanger.

De to hovedproblemene er konkrete krenkelser og uønskede oppføringer. I den siste kategorien gjelder to av tre henvendeler hjelp til å slette ting brukerne selv har lagt inn.

Det er interessant at så godt som ingen henvendelser gjelder nettaviser og nyhetsartikler. Normalt har de fleste nettaviser høye terskler for å fjerne stoff som har vært publisert.

Derfor er det beste rådet Slettmeg.no kan gi til norske ungdommer at de tenker seg om før de legger ut bilder og intime opplysninger på Facebook.

Heller ikke oppføring i nettkataloger er noe omfattende problem. Kun rundt fem prosent av alle henvendelsen til Slettmeg.no gjelder ønske om å bli fjernet fra nettkataloger.

De mer alvorlige henvendelser gjelder hjelp mot krenkelser, og der er publisering av bilder og personopplysninger mest utbredt. - I størsteparten av tiltellene er det bekjente som står bak publisering av opplysningene, opplyser Slettmeg.no.

I en del tilfeller er det ren mobbing, enten ved at noen har legger ut sjikane eller falske opplysninger på falske profiler eller profiler som hackes.

Selv om drøyt 500 henvdendelser på tre måneder ikke er et høyt tall, så er det alvorlig nok når mange sliter med direkte mobbing og uønskede opplysninger på nettet. Brukervilkårene for Google og Facebook er så omfattende og kompliserte, at man ikke kan påstå at den jevne 15-åring tar seg tid til å lese dem og aller minst forstår dem. Helt enkelt er det heller ikke å fjerne bilder for godt.

Den ferske saken i Pressens Faglige Utvalg om Facebook-opplysninger viser at mange lever i den villfarelse at Facebook er en hemmelig og skjult verden, og at man kan legge ut opplysninger der uten å risikere at de blir gjengitt av media. Det er i så fall often en illusjon, noe også PFU-dommen slo fast.

Derfor er det beste rådet Slettmeg.no kan gi til norske ungdommer at de tenker seg om før de legger ut bilder og intime opplysninger på Facebook. Det er ikke alltid man er like stolt over opplysningene ti år senere når man eksempelvis skal søke jobb eller har fått en ny kjæreste.