Flukt fra statens torpedoer

Går du økonomisk overende, risikerer du aldri å komme ovenpå igjen. Og verst er de offentlige torpedoene som kan trekke penger rett fra lønnen din.

Nettavisen har i en serie artikler vist hvor håpløst det er å komme ut av et økonomisk uføre hvor du skylder penger til flere offentlige organer.

Livet har blitt en evig papirmølle hvor staten og kemneren driver inn penger med en hånd, og betaler sosialstøtte med den andre.

Rundt 800 ulike instanser kan pålegge arbeidsgiveren din å trekke penger, og de snakker ikke sammen. Et eksempel er mannen i 40-årene, som har slitt i 14 år med å rydde opp i økonomien sin etter at bygningsfirmaet gikk konkurs.

- Alle gjeldsproblemene mine stammer fra den gangen. I dag skylder jeg over 3 millioner kroner. I 1997 var gjelden på mellom 600.000 og 800.000 kroner, sier han.

Les saken: - Jeg skylder nå tre millioner

Etter denne saken har Nettavisen fått en strøm av henvendelser fra mennesker i tilsvarende håpløse situasjoner. Det typiske er at de har hatt livskrise eller sykdom, og har «løst» problemene med å stikke hodet i sanden.

Personene er en broget forsamling. Noen har levd over evne, andre har ikke hatt evne til å leve fornuftig. Sannsynligvis er det flere titusener av mennesker som i praksis er dømt til evig økonomisk fortapelse.

De fleste har blitt skilt, og noen har vært innlagt på psykiatriske sykehus i en periode. Andre har tydd til alkohol.

Felles er at de har våknet opp til en voldsom økonomisk bakrus de senere aldri har kommet ut av. Aller verst er de offentlige kreditorene. De kan stikke hvert sitt sugerør rett inn i lønningsposen, og den ene offentlige kreditoren slåss mot den andre om å tappe personene for penger.

Mannen vi intervjuet har tre millioner i restgjeld og bor hjemme hos sin mor. Livet har blitt en evig papirmølle hvor staten og kemneren driver inn penger med en hånd, og betaler sosialstøtte med den andre. Hendene er ikke samordnet, og da kan det fort oppstå måneder uten inntekt.

Gjeldsordningsloven sier at: «Skyldneren har rett til å beholde så meget av sin inntekt at det dekker det som med rimelighet trengs til underhold av skyldneren og personer denne har lovbestemt forsørgelsesplikt for, eller lever i ekteskapsliknende forhold med».

I andre land er det mulig å gå konkurs. Det er ingen lettvint løsning for det innebærer at du mister alt du eier, og begynner på null igjen.

I Norge slipper du aldri ut av «gjeldsfengselet» før siste krone er betalt, men må leve på et eksistensminimum. Effekten er at vi får økonomiske tapere som ligger samfunnet til byrde, og som ikke får reelle sjanser til å komme seg på fote.

Et minimumskrav er at de offentlige kreditorene stokker beina, og at de samlet ikke pålegger arbeidsgiverne så mange trekk at de bryter lovens regel om skyldneren skal ha igjen penger til et rimelig underhold.

Løsningen er et trekkregister, eller at arbeidsgiver får rett til å nekte trekk som samlet går langt ut over det rimelige og lovlige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.