Forby hijab i barneskolen

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Landets mest kjente muslimske politiker, Hadia Tajik, vil forby hijab i barneskolen. (Foto: Arbeiderpartiet).

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik vil forby hijab i barneskolen fordi plagget seksualiserer barn. Like viktig er at skolen er livssynsnøytral.

Det har gått syv år siden Hadia Tajik som statssekretær i Justisdepartementet ville tillate hijab til politiuniformen.

Nå er hun klar på at plagget bør ut av skolen: - Vi pleier ikke regulere folks klesplagg eller hvordan man velger å fremstå. Men å seksualisere unger mener jeg er helt uakseptabelt, enten det er hijab eller andre ting man måtte bruke, sa Tajik i Aftenposten-programmet «Stanghelle & Eilertsen».

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Utspillet får Fremskrittspartiets Mette Hanekamhaug til å spørre hvor Arbeiderpartiet har vært tidligere.

- Jeg sa nøyaktig det samme som Tajik for flere år siden. Hvor var Ap da?,spør hun på Facebook.

Mette Hanekamhaug: - I 2010 stemte Tajik mot et forbud mot hijab i barneskolen.

Det er ikke så overraskende at en liberal muslim som Hadia Tajik ønsker å forby hijab i barneskolen.

Andre med tilsvarende bakgrunn er glassklare på at skolen ikke må lage spesialordninger for muslimer som bønnerom og fritak fra gymnastikk.

De mener at hvis skolen åpner for slike valg, vil det bli et press mot muslimske barn om å bruke valgmulighetene. De frykter at det ikke er barna selv som velger, men «moralpolitiet» - enten det er foreldre, slektninger eller andre som vil passe på den rette tro.

Dette er veldig viktig fordi skolen er den eneste arenaen hvor alle barn må møte opp. Gjør idretten det samme, risikerer man bare at muslimske foreldre holder døtrene unna.

Men er det et godt forslag å forby hijab i barneskolen?

Mitt svar er ja. Jeg er enig med både Hadia Tajik og Mette Hanekamhaug, og er mindre opptatt av hva man har ment tidligere.

Jeg er også motstander av å kombinere hijab og andre religiøse plagg med politiuniform. Etter min oppfatning er poenget med uniformer at de uniformerer - altså gjør at alle politifolk fremstår som politi.

Derimot er det et overgrep å nekte voksne mennesker å bære hijab. Muslimer må ha samme rett til å kle seg etter egne preferanser som alle andre.

Skolen er n oe helt annet. Den er et redskap samfunnet bruker for å oppdra barna til å bli gode samfunnsborgere. Skolen overleverer fellesverdier, og noen av de viktigste verdiene våre er frihet, likhet, ytringsfrihet og religionsfrihet.

Som alle andre har muslimer rett til å oppdra barna sine i sin religiøse tro. Men alle religiøse grupper må finne seg i at skolen er et nøytralt fristed og det viktigste området for å integrerere barn av innvandrere og barn av etniske nordmenn.

Dersom hijab står i veien for integrering, bør plagget forbys i barneskolen - selv om det er i strid med den enkeltes rett til å velge sine klær.

I stedet for å kritisere Hadia Tajik for hva hun mente tidligere, er det bedre å si velkommen etter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.