*Nettavisen* Nyheter.

Forsikrer seg mot helse-Norge

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reagerer hvis forsikringsselskapene skaper usikkerhet. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

På ti år er antallet som kjøper seg helseforsikring ti-doblet. De blir operert privat på en uke - og slipper helsekøer på ett år i det offentlige.

Over 300.000 nordmenn har kjøpt privat helseforsikring, eller får det gjennom arbeidsgiveren.

Dette er mennesker som har betalt skatt for å betale det offentlige helsevesenet, men som likevel betaler ekstra for å være sikret behandling.

Aftenposten 2. februar 2012
Det er ikke så rart, for en gjennomgåelse Aftenposten har laget, viser at det er lange køer i det offentlige:

Samtidig forteller avisen om en 38-åring som ble utredet og operert for menisk på en uke på privat sykehus.

Hadde han valgt Akershus Universitetssykehus i stedet, ville han først måttet vente 45 uker på utredning og ytterligere 30 uker for å bli operert, viser ventelisten på Sykehusvalg.no.

Sjekk selv: Fritt sykehusvalg

Nå skal det legges til at man kan komme ned mot et halvt års ventetid hvis man er villig til å reise til et annet offentlig sykehus i Norge.

Gjør man samme undersøkelse i Danmark, finnes en rekke offentlige sykeshus som gjør meniskoperasjoner på en til to ukers ventetid.

Sjekk selv: Sundhedsstyrelsen - ventetider

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer slik: - Jeg reagerer hvis forsikringsselskapene skaper en usikkerhet blant befolkningen, om at folk ikke får de helsetjenestene de trenger.

Vel, det er vanskelig å unngå den usikkerheten når de offisielle ventelistetallene viser at man må vente opptil 200 uker - snaut fire år - på utredning og operasjon av en fot ved Ullevål universitetssykehus.

- Det er ikke rart at antallet med privat helseforsikring skyter i været når forskjellen på hvor lenge man må vente er så enorm, sier helsepolitisk talsmann for Høyre, Bent Høie, til Aftenposten.

Prisen for en privat helseforsikring er 2.000 - 4.000 kroner.

Forskjellen på en privat helseforsikring og kjøp av helse via skatteseddelen er at den første ordningen gir deg en rettighet, mens den andre later som den gir deg en rettighet.

En løsning er selvsagt å forby helseforsikring og stenge de private sykehusene.

En annen løsning er å forholde seg til virkeligheten, og ta inn over seg at antallet som kjøper privat helseforsikring øker eksplosivt - og med god grunn.

Hvis vi grovt regnet sier at 300.000 nordmenn kjøper privat helseforsikring for rundt en milliard kroner, så betyr det trolig at hoveddelen av premiepengene går til behandling. Sånn sett er det altså en frivillig «helseskatt» som øker samfunnets totale behandling med en snau milliard kroner.

Det reduserer presset i det offentlige helsesystemet, fordi de som betaler privat allerede har spleiset på det offentlige helsesystemet over skatteseddelen.

Så hva er problemet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.