Gå til sidens hovedinnhold

Første skoledag

Statsminister Jens Stoltenberg møtte til første skoledag. Foto: Scanpix.

I dag er det første skoledag for 6-åringene. På mange skoler er det en påminnelse av hva som faktisk lykkes i integreringen av nye innbyggere her i landet.

Det er min påstand at vi for mye diskuterer innvandring, og at vi snakker for lite om integrering.

Samtidig er debatten dominert av de som mener at alt går galt, og de som mener at ingenting er problematisk.

Sannheten er mye mer nyansert. Svært mange lykkes i Norge, men det er utfordringer vi må takle - hver for oss, og ved hjelp av stat og kommuner.

Hele Norge er full av små barn med store sekker. Foto: Privat.

I skolegårder over hele landet står små barn med store sekker med ulik hudfarge. Felles er stolte foreldre og et brennende ønske om at det skal gå barna bra på skolen.

For svært mange av disse barna vil det gå utmerket, og de vil få et bedre liv enn sine foreldre og besteforeldre.

Det er hovedbildet her i landet, og det gjelder både etnisk norske barn og barn av foreldre som har kommet hit i voksen alder.

I fjor skrev Nettavisen flere artikler om de fåtallige barna som ikke møtte første skoledag, og vi fikk aldri noe godt svar fra Oslo kommune. Til slutt innrømte skoleetaten at de ikke visste hvor mange barn som ikke møtte til første skoledag. Det er uakseptabelt fordi nettopp første skoledag er en viktig symboldag for å komme igang på ordentlig vis.

Les også: Snytt for første skoledag

Skolen er også en viktig valgkampsak. Oslo-skolen har store variasjoner, men gjør det stort sett bedre enn de fleste skolene rundt om i landet. At mange skoler har mange elever med innvandrerbakgrunn skaper utfordringer. Partiene er i villrede om hva de skal gjøre. Fritt skolevalg er et alternativ - lengre skolevei for å jevne ut forskjellene er en annen.

Undersøkelser av skoleresultater viser at det er systematisk forskjell i resultater, ikke bare i Oslo-skolen, men også over hele landet.

Les også: Hemmelige taper-fabrikker

Enkelte skoler på Oslo øst gjør det dårlig, men det er også tilfelle for mange skoler i utkant-Norge.

Samtidig har hvert barn og alle foreldre et eget ansvar for at barna er flittige, gjør lekser og oppfører seg ordentlig på skolen.

Slik sett er første skoledag en påminnelse av at valget vi skal gjøre for de fire neste årene handler om hverdagen vår og fremtiden til familiene våre.

Nå er også Arbeiderpartiet offisielt med på valgkampen, og da er det en felles utfordring at de siste ukene før valget brukes til å få frem politiske forskjeller.

Som hva vi skal gjøre med integrering i skolene våre.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere