*Nettavisen* Nyheter.

Fotball-streik for sko og ferie

Hardnakkede rykter vil ha det til at streiken begynte tidligere i noen lag. Foto: Scanpix.

For første gang på ni år er det streik i Tippeligaen. Den dårlige starten til enkelte lag tyder på at streiken begynte tidlig på sesongen noen steder.

Jeg tviler på om fotballspillere med millionlønninger har særlig sympati for sin streik, som kan føre til en avlyst tippeligarunde - og det bare en uke før Norges viktige EM-kvalifiseringskamp mot Portugal.

Og det samtidig som fotball-Norge sliter med dårlig økonomi og publikum forlater arenaene.

Personlig gleder jeg meg mest til å se spillerne stå streikevakt med krav om sko og mer ferie - ansikt til ansikt med supportere som reiser landet rundt i buss for å støtte laget.

Grovt forenklet kan vi si at mange av spillerne har lønninger som aksjemeglere, mens klubbene har økonomi som en pølsebod i utkant-Norge utenfor sesongen.

– Personlig synes jeg lønnsnivået i fotballen har tatt veldig av. Det er ikke logisk at en 20-åring uten utdannelse skal tjene mange millioner i året, sier daglig leder Cato Haug i Sarpsborg 08 til NRK.

Nettopp Sarpsborg 08 og Strømsgodset er klubbene som i særklasse har fått mest ut av pengene. Sarpsborg har brukt under en tiendel av pengene per poeng enn eksempelvis mer feterte Rosenborg, viser en budsjettabell NRK har regnet ut.

Du ser den her: Sarpsborg på topp og RBK på bunn på «Budsjett-tabellen».

De årlige skattelistene viser at lønningene varierer voldsomt, men at det ikke er uvanlig med 5-10 spillere i stallen som tjener rundt to millioner kroner, eller en dobbel «statsministerlønn».

Hadde det vært i meglerbransjen, ville det vært greit nok. For der tjener gode meglere inn det mangedoble av lønnen sin. I Tippeligaen, derimot, drives klubbene økonomisk på en knivsegg. En streik nå vil garantert koste klubbene dyrt, selv om den utsatte runden vil bli spilt senere.

Les Ivar Hoffs ramsalte kritikk: - Sjekk spillerne i skattelistene

Detaljene i bruddet er foreløpig ikke kjent, men et av tvistepunktene er at spillerne krever rett til å ha egne utstyrssponsorer (som dermed fratar klubbene en inntektskilde).

Her ser du spillernes krav om fritt skovalg: - På tide at Norge følger etter

- For å sikre en trygg økonomi for landets viktigste fotballklubber er sponsorinntekter særlig viktig. Sponsoravtaler må gjelde alle spillerne og må omfatte utstyr som fotballsko, ifølge NHO Idrett. Etter klubbenes og forhandlingsutvalgets oppfatning var det derfor umulig å gi medhold i krav om at spillerne skal ha et fritt skovalg. Konsekvensene ville økonomisk sett bli både omfattende og uoversiktlige, mener NHO Idrett.

- Det er ikke riktig som motparten hevder, at bruddet utelukkende skyldes utstyr, sier NISOs forbundsleder Joachim Walltin.

Krav om mer ferie, har også vært nevnt.

Fra i dag er 86 spillere tatt ut i streik hos NHO Idrett, og ytterligere ni spillere i Fredrikstad (som ikke er NHO-medlem), men klubbene kan velge å permittere resten.

Personlig gleder jeg meg mest til å se tippeligaspillerne stå streikevakt med krav om fritt skovalg og mer ferie - ansikt til ansikt med supportere som reiser landet rundt i buss for å støtte laget i tykt og tynt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag