RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Fraværsgrensen holder elever på skolen

Den utskjelte fraværsgrensen har vært en stor suksess. Fraværet er nå 40 prosent lavere enn før grensen ble innført.

FRAVÆRSGRENSEN: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner mener at fraværsgrensen får flere til å gå på skolen.
FRAVÆRSGRENSEN: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner mener at fraværsgrensen får flere til å gå på skolen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Å holde elevene på og igjennom skolen er en viktig oppgave. Derfor er det gledelig at den omdiskuterte fraværsgrensen virker.

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet er 40 prosent lavere enn før grensen på innført, og dagsfraværet fortsetter å holde seg lavt.

- Regjeringen har som mål at ni av ti elever som begynner på videregående skole skal fullføre og bestå innen 2030. Disse tallene viser at vi er på rett vei og bekrefter at innføringen av nye fraværsregel var riktig, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Fortsatt er det store geografiske forskjeller, der 5,1 prosent av elevene i Oslo mangler vurderingsgrunnlag i ett eller flere fag - mot 1,5 prosent i Sogn og Fjordane. Yrkesfag har vesentlig høyere fravær enn studieforberedende.

GEOGRAFI: Det er store forskjeller i fravær mellom Oslo og Sogn og Fjordane.

Da fraværsgrensen ble innført, ble den møtt med et ramaskrik fra elevorganisasjoner, enkelte lærere og allmennlegene (!). Klagene fra sistnevnte gruppe er litt pussig siden de faktisk får penger fra staten for å være fastleger for disse elevene.

Med de nye tallene er det bare å konstatere at fraværsgrensen har hatt en klar funksjon, og at den har fått ned fraværet i skolen. Men det betyr ikke at man er i mål, og det er skuffende at timefraværet økerfra ni timer til ti timer fra i fjor. Men det er likevel en bagatell i den store sammenhengen.

- Dagsfraværet har ikke endret seg fra fjor til i år. Det er fortsatt 3 dager, noe som tilsvarer en nedgang på 40 prosent i forhold til nivået før fraværsgrensen ble innført. timefraværet har derimot gått opp, skriver Utdanningsdirektoratet i sin gjennomgåelse.

Les mer her: Fraværet i videregående stabiliserer seg

Lavere fravær er så sin sak, men det er også et lyspunkt at karakterene i snitt har blitt litt bedre

Slik er oppsummeringen på karakterer:

  • Standpunkt- og eksamenskarakterene endrer seg lite
  • Det har vært en positiv karakterutvikling  de siste fem årene
  • Jentene får bedre karakterer enn guttene

Så fasiten er klar: Fraværsgrensen har vært et gode.

Hva mener du? Er det fornuftig at det er en grense for hvor mye fravær man kan og fortsatt få karakter?