Fred over Henrik Færevåg

Så fikk vi beskjeden vi lenge har fryktet: Henrik Færevåg måtte til slutt gi tapt for kreften.

Henrik Færevåg døde natt til 2. juledag 2010.

Det er en av pressens mest uortodokse og selvstendige redaktører som har gått bort, bare 58 år gammel.

Henrik Færevåg startet sin journalistkarriere i Askøyværingen, men er mest kjent fra arbeid i Bergens Tidende, Bergensavisen og TV 2. Han var også en periode informasjonsdirektør i Luftfartsverket.

De siste årene startet han nettstedene iBergen.no og iOslo.no i samarbeid med Nettavisen.

Henrik var ukonvensjonell. Han spilte aldri "safe", og var en meget talentfull journalist og forteller. Han hadde den sjeldne egenskapen at han kunne provosere med sine meninger og utspill uten å få ordentlige uvenner. En av årsakene til det var at han var storsinnet og generøs bak en rappkjeftet fasade.

Også yrkeskarrieren var original. Henrik Færevåg skulle egentlig bli arkitekt, men gav seg mens leken var god. Til alt hell valgte han mediene. I Bergens Tidende var han en annerkjent sportsjournalist, og det var slik han ble håndplukket til TV 2s oppstart - først på sporten, senere som leder for utenriksredaksjonen.

De siste årene har Henrik markert seg mest som kommentator. Han kunne som få andre sette en sak på spissen og tenne engasjement - enten leserne var enige eller uenige. Og han elsket å diskutere meningene sine.

Henrik Færevåg startet to av landets første frittstående lokale nettsteder. Først iBergen.no, senere iOslo.no. Begge steder oppnådde mange lesere, og Færevåg var nær ved å få til satsingene. Men idet økonomien i nettstedene akkurat var i pluss, fikk han finanskrisen og sammenbruddet i annonsemarkedet midt i ansiktet. Likevel ga han aldri opp før kreftsykdommen tappet ham for energi.

Henrik Færevåg kommer til å bli savnet for sitt fantastiske humør, sin gode replikk og sin store evne til å tenke selv. Han gikk sine egne veier og lot folk snakke.

Norsk presse har mistet en ukuelig optimist og et oppkomme av pågangsmot. Vi som lærte ham å kjenne kommer til å savne en god venn. Våre tanker går til samboeren Matti og de tre døtrene som har mistet ham så tidlig.

Gunnar Stavrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag